- 2009. szeptember 8., 11:08
A most következő történet elég érdekes, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a dolog végkifejlete…
A most következő történet elég érdekes, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a dolog végkifejlete…

IFA 2009

Adott egy cég, az XSKN, amely különféle kiegészítőket gyárt az Apple termékeihez, többek között ő az egyetlen olyan partnere az almás cégnek, amelyik gyárthat „matricákat”, ha úgy tetszik, kiosztásokat az Apple klaviatúráira. A cégnél látszik, hogy fifikás emberek dolgoznak, mert bár az XSKN igazából kínai, az IFA-n az európai fejlesztőközpontjuk neve alatt jöttek ki, így nem vesztek el a távol-keleti pavilonok forgatagában.

A gyártó igazából egyetlen érdekes terméket hozott ki a kiállításra, amely egyelőre iPhone keyboard névre hallgat – és pontosan azt tudja, vagy legalábbis tudná, amit a neve sugall, használható méretű billentyűzetet biztosítana az iPhone-okhoz. A történek azonban még csak most kezdődik…

IFA 2009

Egyrészt az iPhone tud arról, hogy az XSKN mit készített, és engedték, hogy a gyártó az IFA-n kiállítsa a terméket. Ám egyelőre sem áldásukat nem adták a megoldásra, sem azt nem mondták, hogy nem, ilyet nem csinálhatsz. Könnyen lehet tehát hogy a dologból soha nem is lesz semmi, vagy legalábbis, hogy az XSKN kimarad a dologból. Merthogy magát a hardvert nem ők gyártanák, hanem az Apple által kijelölt partner, az XSKN csak a matricát adná – tegyük hozzá, jó esetben, mert az Apple akár úgy is dönthet, hogy saját maga tervezi meg a kiosztást. Emellett az is kérdéses, hogy az iPhone fogja-e valaha támogatni a bluetoothos klaviatúrát: bár a dolog megoldható lenne, az Apple még adós az ehhez szükséges driverrel. Pedig a billentyűzet ígéretesnek tűnik, elég nagy, de vékony és könnyű ahhoz, hogy magunkkal vigyük bárhová, a gombok mérete és távolsága egy normál billentyűzethez közelít, a leggyakoribb Apple programokhoz pedig még shortcutokat is kapunk.

Az XSKN szerint, ha a tömegtermelés elindulna, a klaviatúra ára nagyjából 120 euró körül mozogna.

Hozzászólások