- 2010. szeptember 2., 12:33
A Samsung sajtótájékoztatóján a legnagyobb hangsúlyt a Samsung új táblagépe kapta.

A Samsung sajtótájékoztatóján a legnagyobb hangsúlyt a Samsung új táblagépe kapta, de emellett bemutatkoztak az okostévék is.

A Samsung tradicionálisan a sajtótájékoztatója végére hagyja az igazi nagy durranást, így beszámolónkat ezúttal hátulról kezdjük: a Samsung most már hivatalosan is bemutatta a Galaxy TAB-ot, valamint a koncepciót, ami a táblagép mögött húzódik. Habár konkrétan nem hangzott el, a Galaxy TAB nyilvánvalóan az iPaddal versenyez majd, és tudása valamint a technikai paraméterek alapján erre minden esélye meg is van. Persze ne feledjünk, hogy az Apple hype-ban is erős, a kérdés tehát az, hogy a jó hardvert a Samsung hogyan tudja majd eladni. A Samsung adu ásza az lehet, hogy a Galaxy TAB-bal telefonálni is lehet! A meglepetés pedig az, hogy a tablet hátoldala fehér.


A Samsung az Apple iPad által keltett keresletre reagálva készítette el az eszközt, és a cég állítása szerint sok energiát fektettek arra, hogy megismerjék a fogyasztók valódi igényeit – a koreai gyártó így előnyben van az Apple termékével szemben. A Galaxy TAB fejlesztésekor részben abból indultak ki a mérnökök, hogy a felhasználók 50%-a útközben használná táblagépét, ezért a Galaxy TAB egy kézzel is könnyen fogható. Tömege sem nagy, mindössze 380g. A 7 colos kijelző így is részletes képet ad, formátuma azonban modernebb, 1024×600 pixeles felbontás mellett 16:9-es képarányt kapunk. A hardver kialakításánál további fontos szempont volt, hogy a felhasználók 90%-a e-mailezésre, 50%-a pedig egyéb kommunikációra is használná, így a beépített kapcsolati lehetőségek valóban széles tárházát kapjuk. Az n-es WiFi mellett van Bluetooth 3.0, 5,76 Mbites HSUPA, 72, Mbites HSDPA valamint a TAB valódi telefonként is képes működni. Nyilván mérete miatt erre elsősorban BT-s fülessel képes.

Ami a szoftvert illeti, nagy meglepetés nincs, a Galaxy TAB 2.2-es Androiddal, HTML 5 támogatással és Flash 10.1-gyel érkezik. Képességei alapján egy univerzális eszköz, a Samsung éppen ezért Smart Device-nak nevezi a gépet. A sajtótájékoztatón ízelítőt kaphattunk arrók, hogy mire is lehet használni: hanghívásokra, videotelefonálásra, internetezésre, e-mailezésre, közösségi szolgáltatásokhoz, könyvolvasóként (a Samsung több országban is megállapodott már a tartalomszolgáltató partnerekkel), fényképezőként (3 MP-s a kamera), média HUB-ként (van DLNA illetve hozzáférés a Samsung Media Hun rendszerhez), GPS-ként. És a tablet valamilyen szinten munkára is alkalmas, mert a PDF-ek mellett a fontosabb dokumentumformátumokkal is boldogul.
Mindezekhez a beépített tárhely mellé bővítési lehetőséget is kapunk, SDHC kártyával az adattároló kapacitás 32 Gbájtig növelhető.

A Galaxy TAB-ot természetesen holnap élőben is kipróbáljuk, érdemes lesz tehát visszanézni hozzánk.

A tévék most kissé háttérbe szorultak, mert igazi újdonság a CES-hez képest nem volt - hacsak az nem, hogy az alkalmazásbolt, a Samsung Apps most már tényleg elindul.

A csúcstévé továbbra is a Samsung netes tévéje, a C9000 – a világ legokosabb tévéje, hogy a Samsung előadóját idézzük. A mindössze 7,8 mm vastag készülék természetesen 3D-s, és képes a 2D-s tartalmakat is „térhatásúvá” konvertálni. Van benne DLNA és PVR funkció, ami pedig igazán érdekes, az a mellékelt távirányító – ezen ugyanis egy 3”-os kijelző található, amin egy második adást nézhetünk (vagy éppen a tévé képét követhetjük figyelemmel, miközben kinézünk a konyhába).

A SmartTV (most úgy látszik, minden Smart) névhez azonban ennél többre van szükség. A C9000 esetében ezt a hozzá tartozó alkalmazásbolt (a már meglévő Samsung Apps) jelenti: itt jelenleg Facebook, Skype és Twitter-kliens érhető el, de az út természetesen nyitva áll a fejlesztők előtt. Annak érdekében, hogy a nevezett fejlesztőknek is érdekében álljon a tévére programokat készíteni, a Samsung bejelentette a több, mint 50 ezer euró összdíjazású Samsung Smart TV Challenge for Europe versenyt, amelyre már szeptemberben jelentkezhetnek a programozók.