- 2010. szeptember 4., 15:52
Amíg a többiek az aktív shutteres 3D-t csiszolják, a Philips a szemüveg nélküli 3D 2013-as bevezetésére készül.

Amíg a többiek az aktív shutteres 3D-t csiszolják, a Philips a szemüveg nélküli 3D 2013-as bevezetésére készül. Vagy 2015-ös bevezetésére. Nem tudni, hogy pontosan mikor, de az teljesen egyértelmű, hogy a nem túl távoli jövőben szeretné bevezetni a Philips a szemüveg nélküli 3D-t.

Az IFA-n nem ők az egyetlenek, akik ilyen megoldással próbálkoznak, a Samsung szintén elhozta (már sokadszorra) saját megoldását, de a Philips-Dimenco-féle megjelenítő egyelőre egyértelműen a legjobb. Viszont vannak problémái, így a 2013 bevezetéssel kapcsolatban nagyon, a 2015-ös céldátummal csak kicsit vagyunk szkeptikusak.

A lentikuláris elven működő (ilyenek voltak a jobbról és balról nézve más képet adó vonalzók régen), 56 colos prototípus a látottak alapján elég jó képet ad, ráadásul nemcsak egy, hanem több mint tíz optimális nézési hellyel rendelkezik. Felbontása 3840×2160 pixel, ami 3D esetén negyedére csökken a fényterelő lapok miatt, de még így is Full HD részletességet kapunk. A Philips megtette azt a szívességet is, hogy a Cinema 21:9 Platinumon és a szemüveg nélküli 3D-s tévé prototípusán ugyanazt az anyagot használta, így még az összehasonlításhoz is minden feltétel adott volt. Kiderült, jó a szemüveg nélküli 3D, de még mindig nem eléggé.

Az egyik probléma az, hogy a Full HD felbontás ellenére a tévé képe nem volt tökéletesen éles. Továbbá túlságosan szabadon nem lehet mozogni a tévé előtt, mert ha nem az ideális pozíció valamelyikében tartózkodunk, akkor mindkét szem képét látjuk és a kép még homályosabb lesz – ezt az alábbi fotók jól mutatják, a két kép egymástól kb. 10 cm-re készült. Ehhez ráadásul még az is hozzájön, hogy a mélységérzetet nem éreztük annyira jónak – de az kétségtelen, hogy a térhatás megvolt. A lentikuláris rendszenek nincsenek viszont vak foltjai – a fejlesztés tehát jó irányba halad, de még elég sokat kell dolgozni ahhoz, hogy a tévét valóban kereskedelmi forgalomba lehessen hozni. Amit mindenképpen meg kell oldani, az az, hogy ne legyenek a 3D szempontjából vak foltok.

Balra nincs szellemkép, jobbra van

Ami még érdekesség, az az, hogy a Dimenconak már konkrét útiterve van a beveztésig; bár a kiállított modell CCFL háttérfényt használ és 56 colos, a kereskedelmi forgalomba kerülő modell 52 colos és valószínűleg LED-es lesz.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. március 27., 08:00
2019. november 14., 06:00
2019. október 28., 08:00
Hozzászólások