- 2010. szeptember 4., 12:00
Kipróbáltuk a Samsung táblagépét, a Galaxy Tabot - és nem csalódtunk, jól összerakott és jól használható gép.

Sikerült az igazán nagy tömeg megérkezése előtt eltöltenünk nagyjából negyed órát a Samsung táblagépével – ez alapján, bár komoly tesztre még nem vállalkoznánk, elég alapos tapasztalatokat szereztünk a készülék használhatóságáról.

Update: időközben elkészült részletes Samsung Galaxy Tab tesztünk is, amely itt olvasható.

Ami a hardvert illeti, ezt már ismertettük, így most inkább az élőben szerzett tapasztalatokra koncentrálnánk. Első, és legfontosabb a sebesség: ezen a téren a Tab nem okozott csalódást, processzora bőven elégnek bizonyult a szoftver meghajtására. Az egyes oldalak közötti lapozás folyamatos, a weboldalak megjelenítése és a bennünk való navigáció (csiptetős zoommal természetesen) is teljesen akadálymentes. A kezelőfelület érdekes keveréke az alap Androidnak és a Samsung saját TouchWiz 3.0 kezelőfelületének.

A készülék méretei még éppen azon a határon vannak, hogy egy átlagos kézméretű ember egy kézben meg tudja tartani – kezelni viszont már semmiképpen sem lehet úgy, mint egy mobilt, muszáj a másik kezünket is használni ehhez. Ebből a szempontból kicsit könnyebben kezelhető, mint az iPad, ami nagyobb, így kevésbé valószínű, hogy egy kézzel boldogulunk vele.

A Tab tömege teljesen rendben van, gagyi érzést sem kelt, de a negyed óra alatt nem fáradtunk el a tartásától annyira, hogy le kellett volna tennünk. Anyagok és kidolgozás tekintetében is dicséret illeti a Samsungot, bár a hátsó kamerát elrejthették volna egy kicsit jobban, mert így az a gyanúnk, hogy ez a rész több karcot fog begyűjteni.

Szintén nem ártott volna, ha kevesebb fényes felületet használnak: most gyakorlatilag bárhova nyúlunk, ujjlenyomatot hagyunk magunk után, az pedig előre borítékolható, hogy a pavilonban, a spotlámpák között is zavaróan tükröződő kijelző a kültéren, napfényben csak nehezen lesz látható (bár fényerőből nincs hiány). A mérethez képest viszonylag magas felbontásnak köszönhetően a képminőséggel egyébként nincs semmi gond, sőt, kifejezetten impozáns, hogy mennyire szép éles képe van (élesebb például, mint az iPadé).

Magáról a TouchWiz UI 3.0-ról nem érdemes sokat beszélni, a készülék kezelőfelülete igencsak hasonlít a Galaxy S-éhez, az egyetlen komolyabb különbséget a nagyobb kijelző okozza: többi ikont és minialkalmazást pakolhatunk ki a rendelkezésre álló (és változtatható számú) nyitóképernyőre.

A gyárilag a készüléken levő alkalmazásoknak nem okozott gondot a szokatlanul nagy kijelző használata, és a Samsung egész jól használta ki a plusz felület adta lehetőségeket – például a névjegyeknél, ahol rengeteg információt láthatunk egyetlen oldalon. A 7” a legjobban nyilvánvalóan azoknál a programoknál a leghasznosabb, amelyeknél a mobilok kijelzője túl kicsi: filmlejátszás, térképek (és például a Google Earth), e-könyvek olvasgatása illetve játékok esetében egészen más az élmény.Összefoglalva a Tabbal szerzett tapasztalatainkat, azt tudjuk mondani, hogy nagyon jó benyomást tett ránk a készülék, mind kinézetre, mind pedig használhatóságra – utazáshoz, médiafogyasztáshoz (filmek, képek, internet és így tovább) ideálisnak tűnik a rendszer.


Címkék