- 2010. szeptember 4., 11:29
A Sharp a Nintendo 3DS-be már szállítja az autosztereoszkóp 3D kijelzőt, megmutatta, milyen is ez.

A Sharp a Nintendo 3DS-be már szállítja az autosztereoszkóp 3D kijelzőt, megmutatta, milyen is ez.

A japán gyártó egyben azt is demonstrála, hogy mekkorát van értelme építeni jelenleg ebből a típusú kijelzőből. A Sharp régóta kísérletezik autosztereoszkóp kijelzőkkel, de egyelőre csak kisméretű változatokat gyárt belőle. Az IFA-n két olyan eszközt állítottak ki, amelyek szemüveg nélkül képesek 3D-s megjelenítésre, egy 3D-s fényképezőgépet és egy 10,1 colos „valamit”, ami később lehet akár e-book akár tablet is – egyelőre csak a kijelző benne a lényeg.


Mindkettő prototípus volt természetesen, a Sharp illetékesei egyelőre nem is akarták elárulni, hogy mikorra tervezik akár egyik akár másik modell piaci bevezetését (annyit tudtunk meg, hogy 2011-ben vagy utána…) A fényképező szoftvere például messze nem végleges, mert a benne lévő hardver akár videók rögzítésére is képes lenne, a Berlinbe elhozott változat viszont csak fényképeket készít. A kétszemű apróság érdekessége, hogy HDMI kimeneten keresztül 3D-s tévére is ráköthető, viszont a térbeli képeket a kütyü saját kijelzőjén is meg lehet nézni, természetesen szemüveg nélkül. A kép valóban térbeli volt, és mivel egy apró valamiről van szó, nem okozott nehézséget az sem, hogy fix pontról nézzük. A kijelző a Nintento DS-ben biztosan beválik, de szerintünk telefonban sem fog csalódást okozni.

10,1 col, 640×768 pixeles kép, de csak a tökéles helyről

A nagyobb, 10,1 colos kijelzőről már nem mondható el ugyanez. A kép nem volt rossz persze ez esetben sem, de itt már nagyon nem volt mindegy, hogy honnan is nézzük a képet. Az ideális a kiírás szerint kb. 50 cm lett volna, azonban majdhogynem lehetetlen volt annyira pontosan egy helyben maradni, hogy a két szem képe ne cserélődjék fel pillanatokra, vagy hogy ne lássuk a parrallax rendszernél „szokásos” sötét csíkokat. – szóval a 10,1 col egyelőre még túl nagy. A Sharpnál is majdnem ezt gondolják, szerintük viszont éppen a 10,1 col az a határ, ahol még jó a kép, de minket nem sikerült erről meggyőzni. Az 1280×768 pixeles (3D-ben 640×768 pixeles) kijelző 2D-ben is működik, akkor jó a kép, csak éppen a kijelző alkalmazásának nincs semmi értelme.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. december 2., 12:00