- 2010. szeptember 6., 17:45
Egyértelműen a 3D a jövő; megkezdőtött az árverseny és hamarosan érkezik a tartalom is a tévékre.

Nem mintha másra számítottunk volt, de az IFA 2010-en tett bejelentések alapján egyértelmű, hogy minden gyártó a 3D irányába indult el.

A CES-en a Sony, a Panasonic, a Samsung és az LG is bejelentette 3D-s tévéit, míg az IFA-n csatlakozott melléjük a Toshiba és a Sharp is – így elmondhatjuk, hogy 2010-ben a szórakoztatóelektronikai ipar meghatározó szereplői egyértelműen a 3D technológia mellé álltak, amivel, ha eddig nem lett volna egyértelmű, végleg eldőlt, hogy a következő évek egyik meghatározó momentuma a 3D lesz. Természetesen a fenti hatos mellett számos más cég is jelentett be 3D-s megjelenítőket, és nemcsak tévéket, hanem projektorokat, monitorokat, notebookokat is. Térbeli megjelenítésre képes eszközöket láttunk például az Epson, a Grundig, a Vestel, a HP és a Dell standján is.

Amennyire egyetértenek a gyártók abban, hogy a 3D a jövő útja, annyira másképpen képzelik el a 3D „tömegtermékké” válása felé vezető utat – amellett persze, hogy vannak azért olyan területek is, ahol a gyártók gondolkodásmódja végül mégis összeér. De kezdjük az elején! Ugyan időrendben nem a Sharp és a Toshiba sajtótájékoztatója volt az első, logikailag mégis e két cég bejelentésével érdemes kezdeni, ugyanis a Sharp LE925-ös széria és a Cell Evolution, azaz a Cevo bejelentésével csatlakozott hivatalosan is a 3D világához a Sharp és a Toshiba. A Sharp nemcsak Európában, hanem szerte az egész világon most jelentette be hivatalosan első 3D-s tévéit, amelyek természetesen a CES-en debütált Quattron technológiára, azaz RGBY panelre épülnek. A Toshiba ugyanakkor a japán piacon már kapható Cell TV európai verzióját, a Cevo TV-t jelentette be, illetve egészen pontosan csak azt, hogy a Cell egyszerűbb verziója valamikor a jövő év során érkezhet meg.

Egyre több a 3D HDTV

Azaz, akár tetszik, akár nem, beköszöntött a 3D korszak. És bármilyen hihetetlen, már az árverseny is kialakulóban van – azzal együtt, hogy a legtöbb 3D-s tévé nyilván még mindig nagyon drága. A piaci előrejelzések szerint Európában idén 1,5 millió, 2012-ben viszont már 10 millió 3D-s tévé talál majd gazdára, úgy, hogy közben a teljes európai piac nagysága ebben az évben várhatóan 58 milliós, 2012-ben pedig kb. 62 milliós lesz.

Az árversenyben előretört a Samsung, aki a most bejelentett 4-es sorozatú, 55 colos plazmájával a világ legolcsóbb 3D-s plazmáját dobta piacra, amely ugyan csak HD Ready felbontású, mégis alapjaiban változtathatja meg a piacot és a versenytársak árképzését.

Samsung 4-es sorozatú plazma

Ugyancsak lefelé mozdult el az árversenyben a Panasonic, aki a VT20-as széria mellé behozta a GT20-as szériát, amely belül ugyanazt tudja, mint a VT20-asok – viszont csak 3D Ready, azaz nem jár hozzá szemüveg. 42 colos változata „már” 1600 euróért lesz kapható. Emellett a Panasonic VT20-as sorozatába is érkeztek kisebb, 42 és 46 col képátlójú modellek. Az LG a világ első THX 3D tanúsítványú 3D (plazma)tévéjét, a PX9-es sorozatot mutatta be (50 és 60 colos változatban), ezen kívül elhozta a világ legnagyobb 3D LCD-tévéjét (LEX9) és a világ legvékonyabb kávájú 3D LCD-tévéjét (LEX8) Berlinbe.

LG LEX9

Meg persze a 31 colos OLED-tévét, ami 3D megjelenítésre is képes – de ez egyelőre még csak prototípusként szerepelt a kiállításon. A Sharp, amint azt korábban már említettük, az LE925-ös szériával lépett be a 3D-s gyártók táborába, míg a Sony az NX710 és NX810-es szériát szánja az „olcsóbb” 3D-tévék kategóriájába – igaz, erről a tényről az IFA-n mélyen hallgatott. Végül, de nem utolsó sorban a Philips egyik nagy attrakciója a Cinema 21:9 58 colos 3D-s változata volt, amely Cinema 21:9 Platinum néven kerül hamarosan forgalomba, 3500 font körüli áron.

Philips Cinema 21:9 Platinum

A Toshiba kilóg a sorból, bár a Cevo TV bejelentése megvolt, a tévé jövő évnél előbb biztosan nem kerül forgalomba.

Sony VPL-VW90

Az „alternatív” megjelenítők kategóriában az IFA-n a Sony 3D-s projektora (VPL-VW90) keltette a legnagyobb feltűnést, no meg az, hogy az Epson egyelőre nem akar 3D-s vetítőt készíteni, mert az a jelenlegi technológiákkal kb.70%-os fényerő csökkenéssel jár, amit elfogadhatatlannak tartanak.

Alakulóban a tartalom

A Sharp bár az utolsók közt csatlakozott a 3D vonathoz, a cégnél úgy saccolják, hogy a forgalom felét 3-5 éven belül a 3D-képes tévék tehetik ki. Más gyártók nem ennyire merészek, de az biztos, hogy 3D fronton mindenki dinamikus növekedést saccol. Ehhez viszont elengedhetetlen az is, hogy a tévéket el tudjuk látni megfelelő tartalommal.

A tartalom egy része Blu-ray lemezen érkezhet, a 3D címek száma a várakozások alapján jövőre megugorhat. Érkezik az Avatar 3D is, amely jó esetben az év vége előtt a boltokba kerül – azaz nem a boltokba, úgy tudjuk, hogy első körben csak a Panasonic csomagolja majd 3D-s tévéihez, Blu-ray lejátszóihoz a filmet. 3D Blu-ray lejátszót többet is bejelentettek, a teljesség nélkül, például a Toshiba BDX-3100-at, a Panasonic DMP-BDT100-at és a Samsung BD-C8900-at. És persze ne feledkezzünk meg a Sony PS3-ról sem, amelyre a legfrissebb, IFA-n bejelentett információk szerint októberben érkezik a 3D Blu-ray lemezek lejátszásához szükséges frimware-frissítés. A Sony adatai alapján közel 40 millió PS3 fogyott már, így a 3D-s firmware nagy lökést adhat az egész 3D piacnak.

Panasonic DMP-BDT100

Jóval nagyobb szerep juthat ugyanakkor a médiának, a 3D-t igazán a műholdas és kábeles 3D tartalom indíthatja be. A sportnak ezúttal is, éppen úgy, mint az SD-HD váltásnál, kulcsszerep juthat. Az ESPN America sportcsatorna alelnöke, Bryan Burns szerint cége felkészült arra, hogy megismételje azt a sikert, amit 2005-ben, a ESPN America HD bevezetésével sikerült elérniük. A SES Astra szintén a 3D tartalomszolgáltatás kulcsszereplője lehet, a cég elnöke, Ferdinand Kayser szerint cége technológiai szempontból ugyanis már felkészült a 3D-s anyagok továbbítására – ezt pedig be is bizonyították, ugyanis az IFA-ról napi két órában 3D tartalmat sugároztak egy 3D demó csatornán. A DVB konzorcium közben gőzerővel dolgozik azon is, hogy év végére elkészüljön a DVB-T szabvány kiterjesztése, amely a 3D műsorok továbbítására készíteni fel a rendszert.

A VOD szolgáltatásoknak is kulcs szerep juthat továbbá – a Panasonic az IFA-n bejelentette, hogy a VIERA Cast rendszeren keresztül (meghatározott országokban) 2011-től IPTV szolgáltatást indít, amit elsősorban 3D tartalmak továbbítására használnak majd.

Panasonic HDC-SDT750

A saját tartalom előállítása is egyre inkább előtérbe kerül majd, az első fecske a Panasonic HDC-STD750, amelyet a Panasonic hivatalosan már június 28-án bejelentett. Ez a kamera gyakorlatilag azonos a HDC-SD700-zal, csupán egy előtét objektív került rá, de jó minőségű 3D képek rözgítésére képes, és nem is túl drága.

Végül, de nem utolsó sorban kijelenthetjük azt is, hogy az IFA-n a 3D-s tévék alapszolgáltatása lett a 2D-3D konverzió, hiszen a Sharp, Toshiba, LG és a 2D-3D konverziótól márciusban még mereven elzárkózó Panasonic új termékei egyaránt tudnak ilyen átalakítást.

Alternatív technológiák

Az IFA-n bemutatott, hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő 3D-s eszközök az LG passzív szemüveges tévéjét nem számítva mind aktív shutteres szemüveggel működnek, de néhány olyan prototípust is láttunk, amelyik szemüveg nélkül képes a térbeli kép előállítására.

A legígéretesebb mind közül a Philips-Dimenco-féle lentikuláris megjelenítő, amely egész jó képminőséget ad, 15 optimális nézési pontja is van, viszont hibája is akad még. A holland Dimenco szerint azonban 2013-2015 között kereskedelmi forgalomba kerülhet – kíváncsian várjuk!

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. december 2., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. március 13., 07:00
2019. október 31., 08:00