- 2011. szeptember 4., 09:33
Az 5,3 colos OLED kijelzővel szerelt tablet-mobil hybrid ujjal és tollal is kényelmesen vezérelhető – de nagy.

Az 5,3 colos OLED kijelzővel szerelt tablet-mobil hybrid ujjal és tollal is kényelmesen vezérelhető – de nagy.

A Samsung a Galaxy Note-tal egy új termékkategóriát akart létrehozni, egy olyat, amelyik áthidalja a telefonok és a táblagépek közötti szakadékot. Logikus lépés, de persze a feladat nem egyszerű, lévén, hogy a telefon nem lehet túl nagy, hogy a zsebben is elférjen, illetve, hogy telefonálás közben egy kézzel is biztonságosan lehessen tartani, ugyanakkor a tablet funkciók miatt nagy kijelzőre is szükség van. A Samsung mérnökei úgy gondolták, hogy az 1280×800 pixeles, 5 colos OLED panel mindkét szempontból tökéletes választás, ám ezen a gyorstesztünk alapján azért lehetne vitatkozni. Bár gény, hogy a méret megítélése valamennyire szubjektív kérdés, azért a mobil egy farmerzsebben már egészen biztosan nem fér el.A Note kialakítása kiváló, de az igazság az, hogy a Galaxy S II-hez képest nagy változást nem kell keresnünk, a formaterv nagyon hasonlít a két eszköz esetében. Legfeljebb az anyagválasztással lehetnének gondok, de a Samsungot már ismerhetjük annyira, hogy a csúcskategóriában e téren nem szokott hibázni. A ház a kijelző méretéhez képest vékony (9,6 mm), a 175 grammos tömeg pedig kiváló egy ekkora monstrumtól.

A hardver tökéletes, az 1,4 GHz-es, kétmagos proci gyorsan, zökkenőmentesen hajtja meg a szokásosnál nagyobb felbontású, és az OLED technológiának köszönhetően gyönyörű képet adó kijelzőt. Mivel a Note telefonként is funkcionál, nem kaphatta meg az Android Honeycombot, a kiállított példányon a 2.3.5-ös verzió futott – persze a TouchWiz miatt a Tab 7.7-tel azonos élményt kapunk. A szoftver és a telefonos funkciók igazából teljesen azonosak a Galaxy II esetében már megismert élménnyel, az igazi újdonságot az S Pen és az a néhány alkalmazás jelenti, amelyekkel jegyzetelni lehet. A szövegbevitel és a kezelés a hagyományos módon, ujjal és billentyűzettel is működik, de a Note képes felismerni a kézírást is – elég hatékonyan, ahogyan az a lenti videóból is kiderül.

A toll pontos, jól működik. A legérdekesebb persze nem egy virtuális post-itre írkálni vele, hanem jegyzetelni a képernyőre, amit elég jól oldottak meg a Samsung mérnökei: a tollon lévő gomb nyomva tartása mellett meg kell érinteni a kijelzőt az S Pennel, hogy egy képernyőmentés készüljön, amely tulajdonképpen a jegyzetelés háttereként szolgál a továbbiakban. A végeredményt elmenthetjük képként vagy természetesen el is küldhetjük ismerőseinknek különféle csatornákon keresztül.

Kellemes volt kézben tartani a Galaxy Note-ot, alig várjuk, hogy októberben, amikor Magyarországra is megérkezik, részletesen is tesztelhessük, de előzetes véleményünk az, hogy csak egy szűk réteg igényeit lesz képes kielégíteni, telefonnak ugyanis praktikusabb egy 3,7 colos kütyü, médiafogyasztásra pedig sokkal jobb a Tab 7.7, hogy a Samsung termékeinél maradjunk.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05