- 2011. szeptember 5., 20:36
Piacképes termékké érett az IFA-n tavaly bemutatott koreai ablaktisztító robot.

A koreai PIRO fejlesztőlabor és az Ilshim Global (ISG) kereskedő cég által közösen fejlesztett ablaktisztító robot - bár ma sincs vetélytársa - nem új termék. Koncepciómodellként pont egy éve, itt az IFA-n debütált, bár akkor lemaradtunk róla. A januári CES-en már közel kész állapotban mutattuk be, de csak mára vált piacérett termékké.

A Windoro egy olyan két részből álló ablaktisztító robot, aminek az egyik felét az ablak belső, míg másik felét a külső oldalára kell tenni. A belső oldalra tett modul a végzi az irányítást, míg a külső modul takarítja a felületet. A két modult erős mágneses kapcsolat tartja együtt, és így az ablakon.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a korábbi kisebb kapacitású és feltehetőleg Ni-MH akkumulátort nagy kapacitású Li-Ion akkura cserélték, így a korábbi egy órás működési időt sikerült 1,5-2 órára növelni, ami már kereskedelmi egységek üvegfelületének automatikus takarítására is alkalmassá teheti a robotot. Mivel a Windoro nyilvántartja, hogy az ablaknak melyik részén járt (tehát szisztematikusan takarít), kisebb ablakokkal az akkumulátor lemerülése előtt is végezhet.

A robot egyrétegű üvegeknél 5-18 mm, több rétegű üvegeknél 15-25 mm vastagságig használható biztonságosan. A vékonyabb üvegeket az erős mágneses szorítás, illetve a nagy tömeg törheti össze, míg a vastag üvegeknél nyilván a két egység közötti távolság miatt meggyengült mágneses kapcsolat miatt lehet veszélyes a robot használata.

Mivel a robotnak mindkét fele munkát végez, mindkét részt külön tölteni kell. A takarítás hatékonyságát speciális ablaktisztító folyadék segíti, amit a robot automatikusan adagol a külső modulon lévő mikroszálas korongokra.

A korábban kiállított kék mintával ellentétben a boltokba kerülő robotok szürke, sárga és piros színű burkolatot kapnak. Árat és pontos megjelenési időpontot a piacérett modell ellenére nem kaptunk.

Címkék