- 2011. szeptember 5., 16:44
A Haier standján azt is megnézhettük, hogy a gyártó szerint milyenek lesznek a jövő tévéi.

A Haier standján azt is megnézhettük, hogy a gyártó szerint milyenek lesznek a jövő tévéi.

Bár mindegyik modellnek van típusszáma is, ne legyenek kétségeink afelől, hogy a Future of the TV részlegen kiállított termékek még messze vannak a sorozatgyártástól. Egyes termékek gyártását gazdaságossági okok hátráltatják, de van olyan projekt is, ahol még a technológiának is fejlődnie kell.

Az egyik érdekesség a teljesen vezeték nélküli működő LCD-tévé, amelyik nemcsak a képet és hangot, hanem az áramot is kábel nélkül kapja. A Haier már a 2010-es CES-en is mutatott be hasonló koncepciót, azóta annyit fejlődött a technológia, hogy 20-30 colos méret helyett 50-60 col a „meghajtható” maximum. (Persze onnan is megfoghatjuk a kérdést, hogy azóta annyival kevesebbet fogyasztanak az LCD-k.)

A lényeg az, hogy bár az energiaátvitel működik, ezért elvileg semmi nem akadályozza meg, hogy csak simán, „drótok” nélkül feltegyük a tévét a falra, egyelőre csak 20 cm-t lehet áthidalni – ez pedig kevés. Piacra akkor kerülhet a megoldás, ha 3 méternyi távolságot is át lehet hidalni a tévé és a set-top-box között.

A második termék egy 22 colos átlátszó OLED-tévé, amit elsősorban nem a nappalikba szán a gyártó, hanem hirdetési eszközként, ahol előnyt jelenthet, hogy mindkét oldalról lehet látni a képet. Kész termék ebből a típusból sem lesz még egy ideig, egyelőre ugyanis a gyártási költségek is túl magasak és gondot jelent, hogy a színek sem elég élénkek.


A harmadik koncepció egy normál érintőképernyős tévé, ami persze az LG-féle PenTouchhoz hasonlóan tollal működik. Az elgondolás ugyanaz, mint a rivális gyártónál: idővel digitális tábla lehet majd ebből a tévéből.

Aki folyamatosan nyomon követi a kiállításokon készült beszámolóinkat, az többször találkozhatott már vezeték nélkül működő mobiltöltővel. A Haier ezt most tévével kombinálta, ami talán nem a legjobb megoldás, mert nem feltétlenül kényelmes a tévé mellett tartani a telefont (főleg, ha távirányítóként is akarjuk használni).


Hozzászólások