- 2011. szeptember 5., 13:46
Telefonról is vezérelhető távfelügyeleti eszköz takarítórobotba rejtve.

Berlinben demózta az európai és amerikai piacra Hom-Bot néven emlegetett legújabb Roboking modellt az LG. Az IFÁ-n Hom-Bot 2.0, Koreában LG Roboking VR6180VMNC néven ismert modell érdekessége a plafont illetve a padlót figyelő két kamera mellé beépített harmadik egység, aminek a képe wi-fi csatlakozáson keresztül továbbítható a nagyvilágba. A kamera képének megtekintése akár egy mobilteleonon keresztül is lehetséges, ráadásul a mobil segítségével a robot irányítható is.

A takarítás során a robot térképet készít a számára elérhető helyekről, amiket a felhasználó a saját telefonján is megtekinthet. A lakás alaprajzát mintázó térképen látható a robot aktuális helyzete, de a helyszínt a beépített kamera képén keresztül is beazonosítható. A térképen egy kiválasztott pontra mutatva a robot a lakás egy adott pontjára irányítható, ami jól példázza az LG Hom-Bot navigációs képességeit.

A Triple Eye néven is emlegetett robot mindezeken felül egy beszédfelismerő rendszerrel is rendelkezik, hogy a robot megállításához, időzítéséhez, illetve a dokkolóba való visszaküldéshez még a távirányítót se kelljen megkeresni.

A Hom-Bot 2.0 mechanikai alapja továbbra is az általunk tesztelt LG Roboking VR5901KL modell, ami idén tavasszal, illetve nyár közepén kisebb fejlesztéseket kapott. A fejlesztések érintették a mozgást vezérlő algoritmust, aminek köszönhetően azonos területtel a robot hamarabb végez, illetve az ultrahangos távolságmérőket. Ez utóbbiak most már 1,5 cm vastag tárgyakat (székláb) is felismernek anélkül, hogy a robot beléjük ütközne. Az enyhén megdöntött távolságmérők már azt is felismerik, ha a robot olyan magasságú bútorhoz közeledik, ami alá beszorulhat.

Az LG Roboking VR6180CMVN Dél Koreában szeptembertől lesz kapható, ára 165 ezer forintnak megfelelő won körül alakul. A robot európai bevezetése „a közeli jövőben” 600-700 eurós áron indul, a magyarországi megjelenésről azonban még nem lehet tudni.

Címkék
Hozzászólások