- 2011. szeptember 6., 11:29
A 3D képtovábbítás a digitális hálózatokon a visszafelé kompatibilitás miatt most még gond, de van megoldás.

A side-by-side 3D formátum tökéletesen alkalmas 3D tartalom továbbítására, de a kép a 2D tévékkel egyáltalán nem kompatibilis. Itt a megoldás a Sisveltől.

A 3D továbbítási eljárásokkal fogalakozó cég egy érdekes formátumot fejlesztett ki, amelynek a 3D Tile Format nevet adta. A dolog lényege, hogy a 1080p-s képbe két 720p-s képkockát illesztenek be oly módon, hogy az egyik szemnek szánt kép (ami a bal szemé egyébkén) teljesen érintetlen marad, így a 2D rendszerekkel való kompatibilitás könnyedén megoldható. A műsorterjesztésben ez áttörést jelent, mert így nem kell ugyanannak az adásnak a 3D-s és 2D-s változatát külön sugározni, és ezzel jelentős költségek takaríthatók meg.

Hasonló elven működik a side-by-side eljárás is, de itt a 1080p-s képet két egyenlő részben, torzítva továbbítják a rendszerek, amelyből az következik, hogy egy 2D-s set-top-box vagy tévé nem tud mit kezdeni a streammel. A formátum kifejlesztésekor az egyik leglényegesebb szempont a már meglévő berendezések kompatibilitása volt, amelyet sikerült is elérni: az új formátumra egy egyszerű szoftverfrissítéssel minden set-top-box és tévé megtanítható. (Megjegyeznénk, ez azt jelenti, hogy a side-by-side formátum értelmezésének megtanítása sem szabadna, hogy gondot okozzon.)

A képeken jól látszik, hogy a jobb szemnek szánt kép is eredeti (720p-s) minőségben kerül továbbításra, de a képet három részre szedik. A jobb alsó sarok így kihasználatlan marad, de csak a képtovábbítás szempontjából, ide ugyanis remekül be lehet illeszteni metaadatokat, vagy bármilyen, a tévéadás továbbításával kapcsolatos infókat.

Az egyelőre szabványosítás előtt álló formátumot több olasz regionális tévéadó is alkalmazza kísérleti jelleggel (nem véletlen, a Sisvel is olasz cég), de az Astra műholdján is van már elérhető tesztadás. Itt az IFA-n több gyártó is mutatott be a formátummal kompatibilis tévét, így többek között a Vestel standján is láttunk ilyen eszközt. Hogy a 3D Tile Format bekerül-e a szabványos formátumok közé, azt még nem tudni, kétségtelen előnyei mellett azonban azt is érdemes fontolóra venni, hogy alkalmazásával a felbontás még a side-by-side tartalomhoz képest is kevesebb, igaz, a minőségbeli különbség nem túl jelentős.