- 2012. augusztus 31., 18:28
Jó ötlet lehet, ha a tévét a szemünk mozgatásával is lehet irányítani; a Haier már dolgozik a megoldáson.

Jó ötlet lehet, ha a tévét a szemünk mozgatásával is lehet irányítani; a Haier már dolgozik a megoldáson.

Mivel a gyártók már most is többféle alternatív irányítási módszerrel kísérleteznek, csak idő kérdése volt, hogy a hang és a mutogatás után mikor jutunk el a szemmozgással való vezérléshez. A CES-en már láttunk egy hasonló rendszert, így nem voltunk meglepve, hogy az IFA-n egy tévébe is bekerült a dolog. Noha a Haier sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a technológia esetleg azonos lenne azzal, mint amit Las Vegasban láttunk, majdnem biztosak vagyunk benne, hogy a német gyártó a Tobii rendszerét használja, a rendszer beállítási módja, a pontossága és az, amire a tévé képes vele, nagyon ezt sugallják legalábbis.

Mielőtt a tévét irányítani tudnánk, egy rövid kalibrációra van szükség, hogy a rendszer tudja, mikor merre nézünk. Ez egy nagyon rövid folyamat, tulajdonképpen csak arra van szükség, hogy körözzünk a szemünkkel. A kamera, ami az arcunkat figyeli, egyelőre külön dobozban van, amire azért van szükség, hogy a kis távolság miatt a rendszer pontosabban működjön. Mire kereskedelmi termék lesz a dologból (ami még minimum évek), természetesen a kamera a kávába fog költözni.

Mivel a szemmozgatás iránya viszonylag limitált (jobbra-balra és fel-le irányokat lehet megbízhatóan értelmezni), a tévé kevés parancsot ismer fel, de ezeket nagyon megbízhatóan teszi. A csatornaváltás és a hangerő szabályozása például működik, de arra is van mód, hogy a menüt behívjuk, vagy az online videotékában a filmek között egyszerű nézegetéssel navigáljunk. A kattintásnak egy hosszú vagy több rövid pislogás felel meg – nyilván azért, hogy ne indítsunk el valamit véletlenül. Az egyes parancsokat a képernyő egyes területeinek „bámulásával” érhetjük el, a csatornaváltás például az egyik felső sarokba került. A rendszer arra is képes, hogy internetezés közben görgessen – egyelőre nem működik ez automatikusan, de nem azért, mert a rendszer ne tudná, hogy mikor érünk a lap végére, hanem azért, mert nem mindenki szeret ugyanúgy, ugyanakkor lapozni.

A Haier standján mindig sok érdekes prototípusba futunk bele, tavaly például a gondolatvezérelt tévét is láttuk itt – ez a szemes dolog sokkal használhatóbbnak tűnik, nem tartjuk kizártnak, hogy néhány éven belül a gyártó be merje dobni akár a mélyvízbe is.

Címkék