- 2012. szeptember 2., 20:52
Az LG a kör négyszögesítésével próbál javítani a sarkok takarítási minőségén.

Néhány hónapja egy francia magazin ugyan már kiszivárogtatta, de nem kapott különösebben nagy figyelmet az LG legfrissebb porszívója, ami az újdonságnak számító szögletes forma miatt a Square (négyzet) nevet kapta.

Az LG új robotjának minden módosítását egyetlen célnak, a takarítás minőségének javításának rendelték alá. A lekerekített sarkú négyzet formának köszönhetően a kerekektől távolabb kerülhettek az oldalsó kefék, így anélkül lehetett hosszukat 1 cm-rel növelni, hogy azok forgás közben beleakadnának a kerekekbe. Az előre tolt hosszabb kefék így majdnem teljesen beérnek a sarkokba is, így a korábbi modellekhez képest 72%-kal javult a sarkok takarításának minősége.


Továbbfejlesztették a Dual Eye rendszert is, ami az eddigiekhez hasonlóan egy plafont figyelő felső, és egy a padlón való elmozdulást követő alsó kamerát kapott (az alsó nem szó szerint kamera, inkább olyan optikai szenzor, mint az egerekben). A változás a felső kamerát érintette, ami az érzékenység és a szenzor előtti blende változtatásával sötétben többet lát a plafonból, mint a korábbi modellek. Az új lokalizációs rendszer a II-SLAM (Illumination Invariant based Simultaneous Localization and Mapping) nevet kapta, ami a kamerákkal együtt alkotja a Dual Eye 2.0 Mapping rendszert.


A Hom-Bot Square a korábbi Hom-Bot robotokhoz hasonlóan ultrahangos szenzorokat alkalmaz az előtte lévő akadályok felderítéséhez. Az ultrahangos szenzorok a magasabb árért cserébe pontosabb távolságadatokkal szolgálnak, és szélesebb területet fednek le, így a robot nagyon pontos adatokkal rendelkezik az előtte lévő tárgyakról. A szögletes forma egyik hátránya, hogy a készülék az új kialakításban leginkább csak előre lát, oldalra csak nagyon minimális mértékben.

A takarító robotok között újdonságnak számít, hogy a Hom-Bot Square takarításról-takarításra tanul egy kicsit a környezetéről, így a második vagy harmadik alkalommal már sokkal pontosabban járja be a területet. Sajnos ezt a tudást csak addig őrzi meg, míg kézzel arrébb nem tesszük vagy ki nem kapcsoljuk a robotot, mert olyankor újra kezdi a tanulást.

A korábbi LG robotokhoz nem járt virtuális fal, így a robotot nem lehetett kisebb helyre (pl. konyhába) zárni, illetve veszélyes helyekről kizárni. Ez utóbbi most sem igazán megoldott, de a kisebb helyek takarításához egy My Space nevű mód került a robotba. Ezt a takarítási módot választva a távirányítóval körbevihető a robot a takarítani kívánt terület körül, amit a Square ezután szisztematikusan kitakarít. Sajnos ezt a területet a robot nem jegyzi meg, így minden alkalommal újra be kell állítani.

A legfontosabb újdonság azonban az, hogy a Hom-Bot Square már szőnyegen is jól használható. A robot két változatban lesz kapható, melyek közül a szőnyegre tervezett speciális modell a Carpet Master (szőnyeg mester) nevet kapta. A két robot között mindössze a kefe kialakításában lesz különbség, így mindkét változat képes lesz maximum 1,5 cm vastag szőnyegekre felmenni és azokat kitakarítani. A szőnyegek porszívózásához egy Turbo mód is került a robotba, ami 30%-kal megnövelt szívóerőt alkalmaz. Auto Turbo módban a robot szőnyegre érve automatikusan is képes a Turbo mód aktiválására.

Az új modell az LG tervei szerint bizonyos országokban (többek között Németországban) már idén piacra kerül, bár az ára meglehetősen borsos, 600-700 euró lesz. A karácsonyi szezonra az LG is egy olcsóbb, 300 euró alatti áron kapható, egy kamerás modellel készül. Az LG Hom-Bot Square az európai tapasztalatok függvényében talán 2013-ban juthat el Magyarországra.

Címkék