- 2012. szeptember 2., 19:44
A Samsung és az LG is kiállította saját OLED-tévéjét, természetesen ismét megnéztük őket. A többieknél kérdeztünk.

A Samsung és az LG is kiállította saját OLED-tévéjét, természetesen ismét megnéztük őket. A többieknél kérdeztünk.

Mindkét koreai gyártó 55 colos képméretnél tart, ami nem meglepetés, hiszen a CES-en kiállított prototípusok is pontosan ekkorák voltak. Alighanem egyik gyártó sem fog nagyobb mérettel kísérletezni, amíg az 55 colos változatokat nem tudják elfogadható áron kínálni – a Samsung tévéjéről még mindig nem lehet tudni, hogy mikortól és mennyiért lesz kapható, és az LG is csak annyit árult el, hogy az árcédula Európában 9 ezer euró lesz, ami kb. 2,5 millió forintnak megfelelő összeg. Bár korábban pletykálták, hogy az LG esetleg már nyáron piacra dobná a terméket, ez végül nem történt meg – és pontosabb információt most sem sikerült szereznünk annál, minthogy a cél az, hogy a forgalmazás „valamikor a második félévben megkezdődjön”.

Az LG és a Samsung egyébként eltérő konstrukciót épített, az LG fehér OLED pixeleket használ, míg a Samsung a valódi RGB megoldásra szavazott. Ez nyilván a képminőséget is befolyásolja, de amíg nem tudjuk mindkét tévét tüzetesen tesztelni, addig nem tudjuk megmondani, hogy mennyire – az eddigi találkozások alapján az viszont biztos, hogy mindkét gyártó tévéje kiváló képminőséget nyújt. A pixelstruktúra egyébként a készülékek élettartamára és előállítási költségére is hatással van; véleményünk szerint éppen azért késik a Samsung OLED-je, mert vagy sokkal többe kerül előállítani, vagy sokkal kisebb élettartamot tud rá vállalni a Samsung (a kék fényt kibocsátó OLED-pixelek élettartamával lehet a probléma).

Ha a képminőség alapján nem is tudunk egyelőre rangsort felállítani, az biztos, hogy dizájnban az LG tévéje a jobb: a 4 mm-es vastagságával a világ legvékonyabb OLED-tévéje és a világ legvékonyabb tévéje is egyben, kávája is egészen minimális. Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a Samsung ES9500 csúnya lenne, ráadásul egy 4 mm-es kávába az LG nyilván nem tudott belezsúfolni mondjuk egy HDMI csatlakozót, így a kimenetek és bemenetek csak a talpba kerülhettek.


Az LG OLED-tévéje annyira vékony, hogy a második képen megtalálni is nehéz

Természetesen körbekérdeztünk a többi gyártónál is, ki hogyan látja az OLED jövőjét, de sokkal nem lettünk okosabbak. Ami biztosnak tűnik, az egyedül az, hogy a Sharp továbbra is az LCD-kben hisz, a Toshiba standján viszont semmit nem árultak el nekünk. Egyenes választ a Panasonicnál sem kaptunk, de a kérdéseinkre adott kitérő válaszokból és reakciókból arra következtetünk, hogy nagyon is napirenden van a kérdés (nyilván ha nem lenne, akkor a Sonyval való együttműködésnek sem lenne értelme), és akár már a CES-en láthatunk majd OLED-tévét a Panasonictól. A Sonynál szintén nem jutottunk információkhoz, de a másik japán vállalatra is igaz, hogy amennyiben nem lenne napirenden a kérdés, akkor felesleges lenne együttműködni a Panasoniccal – és egyébként, a Sony árult már OLED-tévét, most árul OLED-monitort, orvosi műszerekkel kísérletezik, januárban pedig 31 colos prototípust demózott, tehát nem lehet rá azt mondani, hogy hidegen hagyja a technológia.

Címkék
Hozzászólások