- 2012. szeptember 2., 11:12
NFC légkondiban, hűtőben, mikróban, mosógépben – és még ki tudja, miben. És nem majd egyszer, hanem most.

NFC légkondiban, hűtőben, mikróban, mosógépben – és még ki tudja, miben. És nem majd egyszer, hanem most.

A Panasonic Japánban a holnapi naptól már forgalmazza azokat az okos háztartási termékeket, amelyek NFC chip segítségével képesek kapcsolódni okostelefonra (vagy inkább fordítva), hogy a mobil adatokat tudjon letölteni a készülékekről. Az NFC technológiáról számos alkalommal írtunk már – híreink azonban többnyire csak a bankkártyás fizetéssel voltak kapcsolatban, pedig, amint láthatjuk, a technológia sok minden másra is alkalmas. Nyilván a technológia maga ez esetben is csak az azonosításra korlátozódik, de egy kis fantáziával sokkal többre is lehet használni, mint egy sima fizetés.

A Panasonic több NFC-s háztartási gépet is bemutatott, volt közöttük légkondícionáló, hűtő, mikrohullámú sütő, mosógép és kerékpáros GPS is. Mindben közös, hogy a telefonos piktorgramhoz érintve a mobilt, a telefon letölti a készülék által gyűjtött működési adatokat, amelyekből aztán a Panasonic szerverei mindenféle érdekes statisztikákat generálnak. A GPS-től például megtudhatjuk, hogy mennyi utat tettünk meg, és milyen sebességet értünk el, közelítőleg akár azt is hogy mennyi kalóriát égettünk el. A mikró és a háztartási eszközök megmondják aktuális fogyasztásukat, a hűtő pedig arra is képes, hogy a letöltött adatokból megtanulja, általában mikor nyitjuk ki este utoljára a hűtőt, és mikor nyitjuk ki először reggel – a két időpont között pedig automatikusan energiatakarékos módra vált. A mérleg méri – többek között – a testzsírszázalékunkat is; ebből pedig adja magát, hogy a rendszer az adatokat össze is kapcsoljhatja, és felhasználhatja például egy fogyókúra program követéséhez, elemzéséhez.

A Panasonic rendszerének érdekessége, hogy maguk a háztartási eszközök csak gyűjtik (és továbbítják) az adatokat, fel viszont nem dolgozzák, így alig kell plusz elektronikát beléjük pakolni. Az adatok feldolgozása a felhőben történik, a kommunikációs eszköz pedig maga a mobiltelefon – ami azt jelenti, hogy a gépeink nem csatlakoznak folyamatosan a netre, csupán a telefon kommunikál a Panasonic szervereivel, ráadásul akkor, amikor mi akarjuk. Tegyük hozzá, hogy a kiállított modellek a személélet alkalmazása ellenére sem olcsók, de ennek inkább az az oka, hogy az újdonság a prémium termékeknél mutatkozik be először.

Arra a kérdésre, hogy a Panasonic Európában is bevezeti-e az okos háztartási gépeit, azt a választ kaptuk, hogy igen, de egyelőre még ütemterv sincsen, mindent a japán piacon megszerzett tapaszalatok birtokában fog kidolgozni a vállalat.

Hozzászólások