- 2012. szeptember 3., 15:43
A slate-ek és a dokkoló, mintha külön világból jöttek volna; mégis a legjobban használható együttest alkotják.

A slate-ek és a dokkoló, mintha külön világból jöttek volna; mégis a legjobban használható együttest alkotják.

A két slate (tablet) közül először a teljes értékű PC-kén is használható ATIV Smart PC Pro került a kezünk ügyébe. A Series 7 Slate PC termékcsaládba tartozó tablet első látásra nem sokban különbözik a Samsung korábbi gépeitől: a kijelzőt fényes fekete keret veszi körül, a hátlap pedig nagyon igényes kialakítású, alumíniumból készült. Az Android OS-t futtató kütyüktől egy fontos dolog azért megkülönbözteti: egyik hosszabbik oldalára (amely dokkolásnál alulra kerül) egy Windows gomb is került. A két rövidebbik oldal üres a gépen, a csatlakozók és a gombok bőven elfértek a két hosszabbik élenn. Lefelé a dokkoló csatlakozója és a hangszórók néznek, fent pedig az USB-t, a videokimenetet, a bekapcsoló gombot és a fülhallgató kimenetet találjuk.


A hátlap egyik sarkában egy nagyobb nyílást is találunk még, ide tehetjük be a géphez tartozékként adott S Pen – amit itt most nem tudunk kipróbálni, a képeken is látható „toll” ugyanis csak egy sima egyszerű sylus volt. (Aki csak az S Pen miatt nyitotta meg a cikket, az megnézheti működés közben a Galaxy Note II villámtesztünkben, itt). A készülékház tartalmaz még néhány szellőzőnyílást, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az apró ventilátor hatékonyan lássa el feladatát. A Core i5 processzor és a 4 Gbájt RAM természetesen bőven elég a Windows 8 futtatásához, a teljesítményt illetően nem is érdemes többet elidőzni; viszont az mindenképpen fontos, hogy az 11,6 colos kijelző Full HD felbontású, így a gép kiváló képminőséggel büszkélkedhet, a panel a retina displayes iPad után az egyik legjobb. A Samsung a gépre több olyan alkalmazást is telepített amivel az S Pen képességeit ki lehet használni, azonban S Pen nélkül ezeket nem tudtuk kipróbálni sajnos.

Az ATIV Smart PC-t (Series 5 Slate PC) néztük meg másodjára, ami abból a szempontból nem volt jó döntés, hogy a Full HD kijelző után az ugyanakkora (11,6 colos) HD kijelzőt nehéz értékelni – de elvonatkoztatva a néhány perccel előbb látottaktól, azt mondhatjuk azért, hogy az ATIV Smart PC-nek is kiváló kijelzője van, szép színekkel és nagy fényerővel – sok esetben hasznosabb is lehet egyébként, hogy kisebb a felbontás és nagyobbak a pixelek, egyes feliratok így könnyebben olvashatók rajta. Az ATIV Smart PC dizájnja alapvetően egyezik az ATIV Smart PC Pro dizájnjával, de a gépház valamivel könnyebb (850 helyett 760 grammos), amit érezni is lehet – de ezzel együtt a gépet azért kényelmetlen sokáig tartani, ahhoz még mindig nehéz. A géphez ugyanúgy jár az S Pen és a hozzá kapcsolódó alkalmazások is, a tollnak pedig ez esetben is jut hely a készülékházon. Ami pozitív fejlemény, az az, hogy a kisebb teljesítményű, de ugyanakkor kisebb fogyasztású Atom processzor lehetővé tette, hogy a Samsung ebben a modellben ne használjon ventilátort.

További különbségek az ATIV Smart PC és ATIV Smart PC Pro között a tabletek bejelentése után készült cikkünkben olvashatók.

Az ATIV termékcsalád (ideértve az ATIV Tabot is) egyik fontos jellemzője, hogy a gépekhez billentyűzetes dokkoló is tartozik. Ez ugyan csak opció lesz, viszont nem kér érte sokat a Samsung; ha gép mellé vesszük, akkor 100 dollár körüli felárral számolhatunk.

Ennek mondjuk átvitt értelemben is megvan az ára; a dokkoló relatív vastagnak számít, és műanyagból készült, kidolgozottsága pedig a legnagyobb jóindulattal is csak erős közepes. Arra van még valami remény, hogy a Samsung áttervezi a dokkolót, mert a startig még szűk két hónap mindenképpen hátra van. A Sony VAIO Duo 11-gyel ellentétben a Samsung szerencsére teljes értékű klaviatúrát tervezett a sorozat mellé, amely ugyan chiclet típus gombokkal operál, és a leütési út sem valami hosszú, de ennek ellenére egészen kényelmesen használható; a gombok alatt pedig még egy tapipadnak is volt hely.

Az alábbi videón látható, hogy a dokkoló egyetlen helyen fogja a gépet, de a rögzítés akkor is stabilan megtartja a slate-et, ha csak a billentyűzetnél fogva emeljük fel az együttest. A konstrukció legnagyobb hátránya talán az, hogy a gépet nem tudjuk túlságosan hátrahajtani.

Amint fentebb már említettük, a Samsung remélhetőleg újratervezi a dokkolót – ha nem, akkor viszont jó eséllyel más gyártók tehetik ezt meg, mert nagyon úgy tűnik, hogy az Apple-hez hasonlóan a Samsung is (legalábbis márkán belül) szabványos csatlakozóban gondolkodik.

Hozzászólások