- 2012. szeptember 5., 15:08
A Windows 8 használatát megkönnyítheti, ha érintőképernyős a monitorunk. És ehhez hardvert sem kell cserélni.

A Windows 8 használatát megkönnyítheti, ha érintőképernyős a monitorunk. És ehhez hardvert sem kell cserélni.

Egy Hong Kong-i vállalat, a Yifang Digital egy érdekes kütyüt hozott el az IFA-ra; a Touch8 nevű szerkezetnek, amint arra a neve is utal, elsősorban akkor vehetjük majd hasznát, ha az október 26-án megjelenő Windows 8-ra váltunk, a kütyü segítségével ugyanis bármilyen felületet érintőképernyővé varázsolhatunk. A Touch8 egy infra érzékelőből és egy tollból áll, előbbit a notebook vagy a monitor kávájára kell erősíteni – a toll használata adja magát. A stylus természetesen nem kapacitív, a rendszer a tollról visszaverődő infra fény segítségével működik. A szenzor felszerelését követően egy gyors kalibrációra van csupán szükség, és máris használható a Touch8.

Amint a videón is látható, a megoldás egy nagyon minimális késleltetéssel dolgozik, de használat közben ez nem igazán tűnt hátránynak – több olyan natív érintőképernyővel szerelt notebookal és/vagy táblagéppel is volt már dolgunk, amely e szempontból rosszabbul teljesített. A legjobb az egészben az, hogy a szett csak 30 euróba, azaz kb. 8500 forintba kerül – töredékébe annak, mint amit akkor fizetnénk, ha az érintőképernyő miatt lecserélnénk monitorunkat vagy notebookunkat.

A Yifang Digital Touch8 még nem kapható, viszont a gyártó iPadhoz ajánlott szettje már piacon van – bár elsőre nincs értelme egy érintőképernyős kütyühöz ilyen kiegészítőt kapcsolni, a szerkezet mégis nagyon hasznos lehet, mert sokkal kényelmesebb vele a jegyzetelés.

Az iPad csatlakozójába illeszthető infrás vevőegység ugyanis csatlakoztatáskor automatikusan lekapcsolja az érintőképernyőt, így írás közben letehetjük, és a kijelzőn is csúsztathatjuk a kezünket. Bár alapvetően ugyanarra a hardverre épül, az iPad verzió 40 euróba kerül – 10 eurót tesz ki ugyanis az Apple felé fizetendő licencdíj és az a chip, amely az iPaddal való kommunikációt teszi lehetővé.