- 2013. szeptember 5., 16:04
Nemcsak okosórát mutatott be tegnap a Samsung, hanem két új tabletet (illetve egy phabletet és egy tabletet) is.

Nemcsak okosórát mutatott be tegnap a Samsung, hanem két új tabletet (illetve egy phabletet és egy tabletet) is.

Az első Galaxy Note 2011-ben mutatkozott be, a Samsungnál akkor aligha sejthették még, hogy egy olyan új termékkategória születik, amely hatalmas siker lesz azon felhasználók körében, akiknek telefonra és táblagépre is van szüksége, de mégsem szeretnének két kütyüvel szaladgálni. Két év telt el, és a készüléknek máris itt a harmadik verziója, a Galaxy Note 3.

A kijelző mérete ezúttal is nőtt, 5,5-ről 5,7 colra, ám ennél sokkal érdekesebb, hogy a Galaxy Note II-ben lévő HD panelt végre egy Full HD felbontású OLED váltotta. A készülékben négymagos, 2,3 GHz-es Qualcomm Snapdragon 800 vagy nyolcmagos Exynos SoC, 3 GB memória, 32 vagy 64 GB-os (bővíthető) tárhely valamint 13 MP-es hátsó és 2 MP-es előlapi kamera lapul. A kütyü méretéhez képest könnyű és vékony: 168 grammos és mindössze 8,3 mm-es. A Samsung a lehetőségekhez képest elég nagy akkumulátort pakolt a gépbe, de a 3200 mAh-s áramforrás sem garancia arra, hogy a készülék, ha rendesen használjuk, kibírja egész nap. Tulajdonképpen, ha a hardvert vesszük, akkor igazi, úttörő újdonságról nem is tudunk beszámolni, az érdekességeket így inkább az apróságok között kell keresnünk. Az egyik hasznos újítás az, hogy a mellékelt stylus kör alakú lett, és nem kell feltétlenül hozzáérinteni a kijelzőhöz, elég, a csak közel tartjuk a phablethez (és persze megnyomjuk a rajta található gombot, jelezvén, hogy most éppen írni szeretnénk vele). Örülhetünk annak is, hogy a mellékelt tok igényesebb, bőrhatásű textilborítást kapott – ez illik a készülék hátlapjához.


A Galaxy Note 3 az Android 4.3-as verziójával érkezik, és természetesen nemcsak táblagépként, hanem rendes telefonként is működik. A phablet az egyike annak a két eszköznek, amelyikkel a Galaxy Gear képes együttműködni. A Samsung természetesen az Androidra ráhúzta saját kezelőfelületét, a TouchWizt is, amelyben a legfontosabb újítás talán az, hogy szélesebb körben támogatja a többablakos üzemmódot (új app például a Google Maps) – arra ugyanakkor még mindig nincs lehetőség, hogy bármely két, tetszőlegesen kiválasztott alkalmazást használjuk párhuzamosan. A Galaxy Note 3-ra néhány, a tollhoz optimalizált alkalmazás is felkerült, így az Action Memos, a Pen Window, az S Finder és a Scarbook is megtalálható a készüléken. Közülük a Pen Window az egyik legérdekesebb, ez egy mindig felül lévő apró kis ablak, amit a kijelzőn bárhová elhúzhatunk, így könnyű feljegyezni például egy weblapon lévő telefonszámot. A TouchWiz UI további újdonsága a kijelző aljáról felhúzható My Magazine felület, amely egy hírgyűjtő – ez tulajdonképpen a HTC-féle Blinkfeed samsungos megfelelője.

A Note 3-mal sajnos csak nagyon kis időt tudtunk tölteni, ám ennyi is elég volt ahhoz, hogy megállapítsuk, a sebességgel és a gördülékeny működéssel biztos, hogy senkinek sem lesz gondja. Az interfészbeli módosításokkal és a jobb multitasking támogatással a használhatóság egyértelműen nőtt, tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a Samsung a harmadik generációval végre elérte az, hogy a felhasználói élmény minden szempontból összeálljon.

Galaxy Note 10.1 (2014)

A Galaxy Note 3 mellett a Samsung bejelentette a Note 10.1 2014-es változatát is, amely a Note II és a Note 3 analógiájára felfűzhető fejlődést mutat be. Azaz jobb lett a hardver (10,1 colos, WQHD kijelző, 1,9 GHz-es, nyolcmagos SoC, 3 GB RAM, 16/32/64 GB ROM, 8 MP-es hátsó és 2 MP-es előlapi kamera és 3G/LTE opció), de igazán az Android 4.3-ra épülő szoftver az, amiben a gép többet tud nyújtani azonos nevű elődjénél.

A két új Note még ebben a hónapban elérhető lesz a világ legtöbb országában, köztük Magyarországon is. A Samsung egyelőre nem közölte, hogy idehaza mennyit kell majd fizetnünk értük.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások