- 2013. szeptember 5., 11:32
A Sony elleste a Samsung stratégiáját: a sikeres alapmodellnek már a sokadik, különleges verzióját jelentette be.

A Sony elleste a Samsung stratégiáját: a sikeres alapmodellnek már a sokadik, különleges verzióját jelentette be.

A Sony a januári CES-en jelentette be az 5 colos Xperia Z-t, amelyet napokkal később a dual SIM-es ZL, nem is olyan régen pedig a nagyobb, 6,4 colos kijelzővel szerelt változat, a Z Utra követett. A Sony nem az első gyártó, amely egy bevált csúcsmodellt többször továbbgondolt, a Samsung is hasonló úton jár: a Galaxy S 4-nek elkészült a Mini, az Active és a Zoom verziója is. A Samsung és a Sony abból a szempontból is hasonló cipőben jár, hogy az egyes modellek más és más területen erősek. A japán gyártó termékvonalában igazán a fotóra összpontosító modell azonban nem volt – de csak eddig, mert az IFA-n bemutatkozott az Xperia Z1, amelyre 20,7 MP-es hátsó kamera került.

A telefon méretét és külsejét tekintve szinte teljesen egyezik az eredeti modellel, az Xperia Z-vel, viszont a borítás nem műanyag, hanem alumínium, a kamera objektív pedig középről a sarokba került. A telefonra 5 colos, természetesen Full HD kijelző került. A Sony a hardvert kicsit felturbózta: a rendszerchip egy négymagos, 2,2 GHz-es Snapdragon 800-as, amely 2 GB RAM-mal gazdálkodhat. Az adatokat a 16 GB-os belső memórián vagy memóriakártyát tárolhatjuk. Említésre méltó még az akkumulátor 3000 mAh-s kapacitása valamint az, hogy a készülék megfelel az IP58-as szabványnak, vagyis víz-, és porálló. A Z1-hez képest már ezek sem elhanyagolható fejlesztések, az igazi extra azonban a 20,7 MP-es kamera (előre is került egy 2 MP-es érzékelő, de ez most kit érdekel). Valljuk be, a Sonynak ezen a területen volt hova fejlődnie, egyetlen készülékébe sem sikerült ugyanis eddig olyan kamerát pakolni, amelyik a konkurens modellekkel szemben megállta volna a helyét.

Az elkészített fotók minőségével kapcsolatban egyelőre nem tudunk nyilatkozni – lévén, hogy csak sajtóanyagot láttunk, annak pedig nem hiszünk –, de előlegezzük meg a vállalatnak, hogy a kamerára kihegyezett készüléknél azért sikerült nagyot alkotni. Konkurencia persze még így is van/lesz, hiszen a Nokia Lumia 1020-ba sem kispályás modul került (amelynek felbontása ráadásul 41 MP). De legalább lehet majd vitatkozni azon, hogy melyik készülékbe került jobb kamera. A Sony minden esetre nemcsak a képminőségre gyúrt, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokra. Az Xperia mobilokon megszokott saját UI valamint a saját fejlesztésű szoftverek és funkciók mellett a Z1-en megtaláljuk például az Info-Eye-t, amely egy vizuális keresőként funkcionál (például a Google Goggles-hez hasonlóan). Bár az Info-Eye elvileg nem kapcsolódok szorosan a képminőséghez, a Sony PR-esei nyilván összekapcsolták az alkalmazást a kamerával. Az Xperia Z1 érdekes funkciója, hogy burst módban két másodperc alatt 60 képkockát készít – azonban nem úgy, ahogyan elsőre gondolnánk. A 60 képből ugyanis 30 a gomb megnyomása előtt készül, azaz lényegében arról van szó, hogy burst módban a telefon folyamatosan fotóz (ennek az akku biztosan nagyon örül), és a lenyomás előtt és után készült 30-30 képkockát tárolja el, hogy később kiválaszthassuk a legjobb(ak)at.

Lehet, hogy a Z1 lesz az első olyan mobil, amelyik minden tekintetben kompromisszummentes? (Ami egyébként szerintünk biztos, hogy nem lesz igaz, mert, ha más nem is, az 5 colos méret sokaknál már tűréshatár feletti.)

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00