- 2013. szeptember 6., 15:40
Bár az okosórák az IFA-n újdonságnak számítanak, a Sony valójában már a második generációnál tart.

Bár az okosórák az IFA-n újdonságnak számítanak, a Sony valójában már a második generációnál tart.

Ráadásul a SmartWatch 2 nem is friss bejelentés, a vállalat a nyár elején már megmutatta a készüléket. A Sony standjánál tett látogatásunk során elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy jelent-e bármi előnyt a japán gyártónak, hogy már a második generációnál tart.

A SmartWatch 2 nem néz ki rosszul, azt azonnal megállapíthatjuk. Persze a Sony nyilván a saját okostelefonjaihoz igazította a külsőt, az órán az ikonikussá vált fém bekapcsoló gomb is megtalálható például. A Sony a telefonjaival ellentétben nem hagyatkozik az Android szoftveres gombjaira, így a panel alatt az Androidnál megszokott vissza, Home és menü (érintő)gombok is megtalálhatók. Ami nagy plusz, az az, hogy a Sony mobilokra hajazó dizájn nem jelenti azt, hogy a SmartWatch 2-t csak a Sony készülékeivel lehetne használni, az óra valójában minden olyan mobillal képes együtt dolgozni, amelyiken legalább az Android 4.1-es változata fut. A kütyü érdekessége, hogy víz- és porálló tokozásba került.

A kütyüre 1,6 colos LCD-kijelző került, amelynek felbontása 220×176 pixel – ez utóbbi jelentősen kisebb annál, mint amit a Samsung Galaxy Gear kínál, és azt kell, hogy mondjuk, ez a képminőségen látszik is. A rendszerchip egy ismeretlen órajelű, de alacsony fogyasztású ARM lapka. Az óra biztos, hogy nem lesz a sebesség bajnoka, a Sony cserébe viszont azt ígéri, hogy a kütyü egy feltöltéssel akár négy napig is tud működni – ami a Samsung Galaxy Gear egynapos rendelkezésre állási idejével összevetve remekül hangzik.

Érdekes, hogy a Sony mást gondol arról, hogy milyen az ideális interfész, ugyanis a SmartWatch 2 kétféle üzemmódban, óra üzemmódban és app üzemmódban tud működni – ezek között az oldalsó gombbal lehet váltani. App üzemmódban tulajdonképpen egy mini okostelefonként használható a SmartWatch 2, a megszokott kezdőképernyők, ikonok és állapotjelzők minden jelen vannak. Egy képernyőre hat ikon fér ki, de a telepíthető alkalmazások száma ennél természetesen jóval több. Köszönhetően annak, hogy a Sony már tavaly kiadta az első okosóráját, összesen több, mint 200 alkalmazást lehet rá elérni. Az óra Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonon futó alkalmazással, amely nemcsak a szükséges adatokat gyűjti ki és továbbítja, hanem az alkalmazások menedzselésében is segít. Erre nemcsak azért van szükség, mert a telepítés az apró kijelzőn kényelmetlen lenne, hanem azért is, mert az óra önállóan nem tud az internetre kapcsolódni.

A Sony SmartWatch 2 viszont önmagában választ adhat arra a kérdésre, hogy az okosóra, mint termékkategória mennyire lesz népszerű, legalábbis rövid távon, és ehhez elég, ha csak annyit mondunk: az első változatról szinte senki sem hallott… Hátha a Samsung és az Apple próbálkozásainak hatására a Sony terméke is előtérbe kerül, amely az üzemidő alapján egyelőre jobb választásnak tűnik, mint a Samsung Galaxy Gear. A tervek szerint a Sony okosórája októberben kerül a boltokba, ára egyelőre még nem ismert.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 5., 17:00