- 2013. szeptember 8., 17:38
Egy készülékben ötvözi a Moneual új robotja a porszívó és felmosó robotok legfontosabb funkcióit.

Még a második sajtónap estéjén találtuk meg az egyik sajtórendezvényen a nálunk esetleg a számítástechnikai eszközeiről ismerhető Moneual asztalkáját, a cég legújabb robotjával.

A Moneual Rydis MR6800M által felvonultatott képességek nem számítanak újdonságnak, de így együtt, egy robotban még senki nem kínálta őket: az MR6800M porszívózik és nedves törlőkendővel fel is mos egyszerre.

A véletlenszerűen, illetve különböző mintázatok szerint, de a szobát nem szisztematikusan lefedve mozgó robot aljára, a kefés hengerrel egybeépített szívónyílás mögé, háromféle feltét helyezhető: száraz mikroszálas törlőkendő, eldobható száraz/nedves kendő és tartályból folyamatosan nedvesen tartott mikroszálas kendő. Ez utóbbi megoldással a 2 dl-es folyadéktartálynak köszönhetően elméletileg egy robotban ötvözhető egy porszívó és egy felmosó robot összes fontos tulajdonsága.

A szolgáltatások kombinálása mellett a koreai gyártó látványosan nagy mikroszálas kendőket alkalmaz, ami ugyan nem baj, de lévén, hogy a kosz jelentős részét mindig a kendő menetirány szerinti első néhány centimétere gyűjti össze, borítékolható, hogy a rongy nagy része a takarítás után is tiszta lesz.

A robot egy feltöltéssel kb. 50 percig üzemelhet, és ezalatt nagyjából 90 m2-t képes feltakarítani. Bár nem láttuk működés közben, a promóterek elmondása szerint a robot nem véletlenszerűen megy, hanem különböző minták (hullám, tornádó és cikk-cakk) variálásával biztosítja, hogy mindenütt szépen feltakaríthasson. Magyarul össze-vissza mászkál, többnyire véletlenszerűen.

Érdekes, hogy bár a kiállított robot tetejére egy jól látható kamera nyílás is került, az MR6800M-ben nincs a többi koreai robothoz hasonló plafonfigyelő kamera. A kialakítás mindössze a megtévesztést szolgálja, a végleges roboton már nem lesz rajta. A robot egyéb jellemzői egyébként papíron nem rosszak, hiszen 600 ml-es portartállyal rendelkezik, 1400 mAh-ás (nagyobb modellben 2800 mAh-ás) LiFePO4 akkumulátorból kapja az energiát, és a csendesebb működés érdekében szénkefe nélküli motorokat használ. A robot ára viszont ehhez a tudáshoz véleményünk szerint kissé magas, 499 euró.

Címkék