- 2013. szeptember 9., 17:00
Az idei keynote előadások egyikét nem más, mint az iRobot vezérigazgatója, Colin Angle tartotta. Természetesen ott

Az idei keynote előadások egyikét nem más, mint az iRobot egyik társalapítója és vezérigazgatója, Colin Angle tartotta. Természetesen ott voltunk.

Ha egy beszélgetés során robotokra terelődik a szó, még manapság is sokan vannak, akik ember formájú, karokkal és lábakkal rendelkező humanoid robotokra gondolnak. Pedig a robotok ennél sokkal kevésbé feltűnő eszközök. Az első robotok egyike Colin Angle szerint például a mosógép volt, amire ugyan csak egyetlen feladat ellátását bízhattuk, de azt a feladatot időről-időre elvégezte, rengeteg terhet véve le a vállunkról. Nagyon fontos ez a megállapítás a valóban hasznos robotokkal kapcsolatban, mert ez alapvetően határozza meg az iRobot mint vállalat gondolkodását. Igaza alátámasztására a kivetítőn ezalatt sorban jelennek meg a speciális robotokat, úgy mint a kórházi telepresence Ava vagy a taktikai felderítő FirstLook, munka közben bemutató fotók.

Ez utóbbi robot eközben begurul a színpadra és megáll Angle mellett. A veszélyes helyek felderítésére kifejlesztett alig néhány kilós robot erőssége a könnyű szállíthatóság és hihetetlen strapabírás. Colin Angle szerint lépcsőn is feljut, ha feldobjuk a tetejére. Hogy kellően látványos legyen az előadás, Angle hirtelen eldobja a robotot, ami jó tíz métert repülve a színpadon kívül ér földet. Az iRobot szerint tehát nem mindenre alkalmas robotokat kell gyártani, hanem a megoldandó problémára konkrét, célzott megoldást keresni. Angle ekkor felvet néhány megoldandó problémát:

„Idős korban is otthon, önállóan szeretnék élni?” - nyilván az Ava robotra gondol.
„Tiszta lakást szeretnék mire hazaérek a munkából?” - a Roomba járhat a fejében.
„Túl akarom élni a mai napot?” - valószínűleg a harcászati robotok lehetnek a befuótk.

Az elmúlt évtizedben nagyon sok cég fejlesztett látványos, univerzális robotokat, amelyek demonstrációs célra ugyan kiválóak voltak, de majdnem mind elbukott a gazdaságossági ponton. Csak nagyon kevés robot volt képes arra, hogy több hasznot hajtson, mint amennyibe az előállítása kerül.

A legismertebb ilyen talán a Roomba, amit megjelenésekor az emberek nem is robotnak, hanem inkább automatikus porszívónak tekintettek, hiszen a Roombának nem volt lába. Azóta 10 milliót adtak el belőlük (és a többi háztartásba szánt iRobot robotból együtt) világszerte, aminek 65%-a az Egyesült Államokon kívül talált gazdára. Spanyolországban a Roomba péládul 15%-os részesedésével a legnépszerűbb porszívó a piacon. Nem a robot porszívók között, hanem az összes porszívó között.

A robotok lépten nyomon átalakítják az életünket. Angle a hadsereget említi első példaként, ahol az afganisztáni háború elején még katonákat küldtek be a barlangokba felderítés céljából. A katonák derekára kötelet kötöttek, hogy legyen mivel kihúzni, ha valami baja történik odabent. Azóta ezt a feladatot már robotokkal látják el, de az iRobot termékei segítenek a bombák biztonságos hatástalanításában is.

A fuhushimai atomreaktor leállításakor is ilyen robotot küldtek be, hogy felderíthessék a legoptimálisabb szabad útvonalat, amin az atomerőművet lezáró személyzet a legrövidebb idő alatt, a legkisebb sugárzásnak kitéve végezhetik el a feladatukat. Angle is elismeri, hogy nem szokványos a dolog, de egy nagy tapsot kért a harctéren és a veszélyes helyzetekben helytálló (és ahogy az egyik videón is láttuk megsemmisülő) robotoknak. A PackBot és FirstLook robotokból eddig több, mint 5000 darabot adtak el, és már küldtek belőle 30-at Brazíliába a foci VB biztonsági előkészületeinek segítésére is.

Egy másik példának a gyógyítást említi, mint felhasználási területet. Az orvostudomány olyan szerteágazó és bonyolult lett, hogy a helyes kezelésekhez egyre nagyobb szükség van specialistákra. Ők viszont nem lehetnek mindig mindenütt elérhetőek. Pedig egy agyvérzés esetén kb. három óra áll rendelkezésre a megfelelő diagnózis megállapítására és a helyes kezelés elkezdésére. Az iRobot Ava platformra épített kórházi robot segítségével a szükséges specialista akár a több ezer kilométerre lévő betegnél is felállíthatja a diagnózist úgy, mintha ott lenne az ágya mellett. Az előadást megelőzően lehetőségem volt Colin Angle-lel leülni beszélgetni, és a cég berlini standján ülve az iPad-jéről jelentkezett be a Kaliforniában kialakított teszt kórház egyik robotjára. A robotot ismeri a kórház épületét, így a szoba száma alapján önállóan ment a megadott helyre, ahol roboton lévő kamerát irányítva a páciens illetve a leletei is alaposan megvizsgálhatók. A pácienssel és a kórház személyzetével az orvos az élő videokonferencia kapcsolaton keresztül tud kommunikálni, miközben a kórházban lévők is látják az orvost a robot tetején lévő monitoron. Természetesen vannak olyan feladatok, amik elvégzéséhez asszisztenre van szükség, ilyen például a sztetoszkóp, de a kérdéses területek megjelölésére a robot lézer mutatóval is rendelkezik. Az Ava platform prototípusát már tavaly Januárban láttuk a CES-en, de élő bevetésen most láttuk először. A kezelhetősége és a robottal való kommunikáció folyamatossága bámulatos. Az Ava kórházi robot már elérhető, és többek között a Thomas Jefferson Egyetem agyvérzés specialistái is használják. Eddig több, mint 1500 betegnél alkalmazták, és a helyes diagnózis időben történő felállításának aránya programban résztvevő kórházakban 30%-ról 90%-ra emelkedett. Havi 7500 dolláros minden költséget tartalmazó bérleti díja egy-két beteg távoli kórházba való szállításának elkerülésével megtérül.

A robotok a közeljövőben az üzleti életre is rendkívül nagy hatással lehetnek. A Boston melletti Bedfordban működő iRobot a Mint (az iRobot portfólióban Braava) robotokat gyártó Evolution Robotics felvásárlásával egy új fejlesztési központhoz jutott Kaliforniában. A felvásárlás után az Evolution Robotics igazgatója megkapta a technikai igazgató pozíciót, ami nem csak a kaliforniai, de a bedfordi központ irányítását is magában foglalja. Paolo Pirjanian állandó utazgatás helyett egy telepresence robot segítségével van egyszerre két helyen. A robotok lehetővé teszik, hogy részt vegyen a bedfordi megbeszéléseken, beugorjon valamelyik fejlesztőhöz egyeztetni ha kell, és részt tud venni az informális, folyosón zajló beszélgetésekben is.

A robot működését Angle a bedfordi székházban lévő iRobot múzeumba való virtuális látogatással élőben is demonstrálta. A videókapcsolat folyamatossága és az egész folyamat gördülékenysége szédületes. A háttérben a kivetítőn egy webkamera mutatja, hogy mi is történik a múzeumban.

Az iRobot célja továbbra is az, hogy hasznos és egy feladat megoldására jól használható robotokat gyártsanak. Sok olyan feladatot látnak a háztartásban, ami robotokkal megoldható, de keresik a megoldásokat az idősek otthoni ellátáásnak segítésére is. Mind az életminőség, mind pedig a költségek szempontjából nagyon fontos, hogy az idősek a lehető legtovább saját otthonukban maradhassanak, de ehhez segítségre van szükésgük. Az öregedő nyugati társadalmakban azonban erre nem lesz megfelelő számú ember, ezért a robotok használata elkerülhetetlen lesz ezen a területen is. Bár még drága, a telepresence robotokkal az orvos és ápoló látogatások egy része már megoldható, de sokaknak a Roomba, Scooba és Braava robotokkal való takarítás is nagy segítség.

Címkék