- 2013. szeptember 10., 12:09
Az átlag nézelődő számára az Ecovacs stand pont azért volt izgalmas, mint tavaly, de mi tudtuk mit kell keresni.

Az átlag nézelődő számára az Ecovacs stand pont azért volt izgalmas, mint tavaly, de mi tudtuk mit kell keresni. Nem a tömegeket megállító ablaktisztító robot volt itt az újdonság, hanem a bemutató padló szélén árválkodó szögletes robot. Legalábbis azt hittük, mielőtt leálltunk beszélgetni a kínai cég vezérigazgatójával.

Az Ecovacs Deebot D93 néven futó modell (a robotra a megtévesztés kedvéért 930 van nyomtatva) a cég legújabb fejlesztése, és nagyon máshogy néz ki, mint az eddigi Ecovacs robotok. A teljesen korong alakú kialakítást egy az orrán szögletes forma váltotta, az íves részre pedig egy kiemelkedés került. Akinek erről egy amerikai porszívó robot jut eszébe, az nem jár messze az igazságtól. A Deebot D93 a Neato XV sorozat robotjaihoz nagyon hasonló módon működik és egyben az Ecovacs első szisztematikusan takarító robotja is. A rendezett mozgáshoz az amerikai modellhez hasonlóan térképet rajzol, a feltérképezéshez szükséges adatokat pedig a kiemelkedésbe rejtett, forgó lézer távmérő segítségével szerzi be. A robot annyi segítséget kapott még, hogy ha a lakás alaprajzát előre berajzoljuk (csak egyszerű vonalakkal jelölve a falakat) a robothoz tartozó mobiltelefonos applikációban, akkor a lakás egyes részei a térképre rajzolt falakkal elkeríthetők a robot elől. A demó során a robot meglepően jól működött szisztematikus módban, de egyszer elakadt a szőnyegen. A cég vezérigazgatója a lemerült akkumulátorra fogta a dolgot, de lehet, hogy akad még finomítanivaló a rendszeren.

A Deebot D93 alján a két oldalkefe között egy hosszú kefés henger és egy külön nyílás is található. A padlón hagyott maradék port a robot hátuljának aljára csatolható mikroszálas törlőkendő gyűjti össze.

A D93 néven kiállított robot három verzióban készül. Az alapváltozat önállóan üzemel, feltérképezi és közben kitakarítja a lakást. A középső modell az, amit mobiltelefonról vagy tabletről lehet vezérelni. A harmadik modellhez a fentieken túl jár majd egy olyan dokkoló is, ami a készülék portartályát automatikusan üríti is, amikor a robot visszatér a töltőre. A három változat Európában 2014 januárjától lesz kapható 499, 599 és 799 eurós áron. Amerikába szintén az év elején érkezik majd feltehetőleg ugyanilyen áron csak dollárban. A kínai belső piacon már november elején indul az értékesítés.
A D93 mellett lapuló D83 nem teljesen új modell, azonban így élőben most találkoztunk vele először. Bár működés közben nem láttuk, de külsőre lenyűgöző. Még hogy nem tudnak a kínai dizájnerek szépet tervezni. A szálcsiszolt felületet imitáló, aranyszínű fedlap alatt észrevétlenül bújnak meg a visszajelző piktogramok, amik csak bekapcsolás után, a háttérvilágításnak köszönhetően válnak láthatóvá. A korábbi megoldáshoz képest kissé átalakulni látszik a fedlap alá rejtett portartály, de egyéb megoldásaiban a Deebot D83 a korábbi véletlenszerűen mozgó robotokhoz hasonlít.

A stand egyik sarkában majdhogynem félredobva találtunk még két kisebb porszívó robotot, amelyek a kínai piacon már ismertek egy ideje, de a nyugati világba most hozta el őket először az Ecovacs. Mindkét robot kemény padlóra készült, és közös jellemzőjük, hogy kicsik. De nem egyformán.

A CR-100-as modell 7,8 cm magas ugyan, ami az ilyen robotok átlagos magassága manapság, de átmérőben kisebb azoknál, így kisebb helyekre is befér. Nincs rajta semmilyen kezelőfelület, csak egy ki és bekapcsoló gomb. Ha bekapcsoljuk, akkor elindul, és addig megy és porszívózik, amíg le nem merül. Nincs az alján kefés henger, mindössze egy szívó nyílás. A port az oldalkefékkel söpri maga alá. Kialakításából adódóan elsősorban kemény padlós lakásokban, azokon belül is egy-egy jól elhatárolható kisebb helyiség takarításában lehet sikeres.A másik CR-110 névre keresztelt modell nagyon hasonló elgondolás mentén született, de nem átmérőben, hanem magasságban kicsi. A mindössze 4,7 cm-es magasság kimondottan kedvező, így olyan helyekre is beférhet, ahova a normál robotporszívók sosem jutnak el.Már épp indulni akartam, amikor a cég vezetője intett, hogy várjak még egy kicsit. A sand végében lévő raktárba ment, ahonnan egy prototípus gyanús robotot, egy számítógépet, egy iPad-et és egy wifi access pointot hozott elő. A Gabi 2 névre keresztelt prototípus még annyira fejlesztői darab, hogy csak a speciális fejlesztői linuxot futtató számítógéppel együtt üzemelt. Az igazgató által Deebot 11 néven emlegetett robot különlegessége az orrán lévő kamera, ami állítólag egy lézer fény visszaverődő képét figyelve a most megjelent lézeres megoldásnál pontosabban fogja tudni feltérképezni a szobát.

A standon kialakított, illetve az iPad-en is felrajzolt szobában a Deebot 11 tényleg nagyon ügyesen navigált, és a térkép megérintésével bármikor az adott pontra lehetett küldeni. Persze ez semmiképpen sem nevezhető korszakalkotó sikernek, de az hogy már a kínai Ecovacs is rendelkezik a SLAM néven emlegetett technológiával, előre vetíti, hogy a jövőben valóban minden robot ez alapján fog dolgozni.


A Deebot 11 megjelenése valamikor 2014 során várható.

Címkék
Hozzászólások