- 2014. szeptember 4., 16:14
Sok meglepetés persze nem volt, hiszen korábban már minden információ kiszivárgott a kütyüről.

Sok meglepetés persze nem volt, hiszen korábban már minden információ kiszivárgott a kütyüről.

A Samsungnak szemmel láthatóan az egyik kedvenc terméke a Note, amelyből immáron a negyedik generáció jelent meg – ebből nem nehéz kiszámolni, hogy az első változat még 2011-ben érkezett, egyébként szintén Berlinben. A tabletek és okostelefonok előnyeit egyesítő kütyüben először csak a Samsung hitt, de az idő a vállalatot igazolta, amely azóta nemcsak megalkotója, hanem egyben mestere is lett a kategóriának, a Note-ok sikerét még csak megközelíteni sem tudták a riválisok.

A Galaxy Note 4-ben, nem túl nagy meglepetésre, minden benne van, aminek lennie kell, és a Samsung végre a dizájnra is kezd odafigyelni. No persze ott még nem tartunk, hogy az aktuális csúcskészülék fémből legyen, de már az is nagy előrelépés, hogy az oldalt körbe futtatott keret valóban fémből készült, és nemcsak úgy néz ki. Ki tudja, még 4-5 generáció, és teljesen eltűnik a műanyag.

Az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően a Note 4 kijelzőjének mérete nem változott, marad tehát 5,7 colos. Érdekesség, hogy ennek ellenére a készülékház valamivel nagyobb lett – a trend általában ennek ellenkezője szokott lenni. Mindenesetre a plusz milliméterekbe senki nem fog belerokkani. A Samsung a csúcskészülékeinél már egy ideje AMOLED-panelt használ, és ez nincsen másképpen a Note 4 esetében sem. A kijelző felbontása 2560×1440 képpontra nőtt – erre a váltásra sokan már a Note 3-nál számítottak, de végül az emelés feltehetően a gyártási nehézségek miatt elmaradt. Most sincsen rá feltétlenül szükség persze, de ez más kérdés. A telefonon futó Android 4.4-et 2,7 GHz-es Snapdragon 805-ös rendszerchip hajtja meg (kivéve a koreai modellt, abban ugyanis nyolcmagos Exynos van), memóriából 3 GB-ot kapunk, a pixeleket pedig Adreno 420-as rajzolja a kijelzőre. A belső memória 32/64 GB-os lehet, amelynek bővítése szükség esetén megoldható. Fotózni a 16 MP-es hátsó kamerával lehet, szelfikre pedig a 3,7 MP-es első kamera való. A tápellátásról 3220 mAh-s akku gondoskodik, hogy ez kibírja-e két napig, azt egyelőre csak tippelni lehet – szerintünk nem.

Note-ról lévén szó, a Samsung az S Pent is adja a készülékhez. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy új modellről van szó, amely az elődhöz képest kétszeres érzékenységgel rendelkezik.

A Galaxy 5-ben debütált ujjlenyomat-olvasó része a Note 4-nek is, viszont aki valamilyen más, egyedi feloldási módra is számított, annak csalódnia kell: a kütyü retinánk leolvasására nem képes. Az érdekesebb szoftveres funkciók közül a panoráma szelfi érdemel említést: a végeredményt a telefon három képből tudja összeilleszteni. Ez főleg persze akkor tehet jó szolgálatot, ha nagyon sokan vannak a kamera előtt – viszont az alapból 90 fokos látószöget így is csak 120 fokra lehet növelni. Érdekes még a hangrögzítés, amelynek módja irányított is lehet.

A Note 4 megjelenése októberben várható.

Címkék
Hozzászólások