- 2014. szeptember 5., 17:50
Az LG beelőzte a Motorolát: a G Watch R az első hivatalosan is bejelentett, kerek kijelzős okosóra. Kipróbáltuk.
Hirdetés

Az LG beelőzte a Motorolát: a G Watch R az első hivatalosan is bejelentett, kerek kijelzős okosóra. Kipróbáltuk.

Az egyik dolog, amire a legjobban kíváncsiak voltunk az IFA-n, az az LG új okosórája, a G Watch R volt. Egyrészt az Android Wear miatt, másrészt pedig azért, mert végre egy olyan kütyü a szegmensben, amely jól is néz ki. Aztán amikor kézbe vettük, kicsit csalódnunk kellett: no nem a kialakítással volt gondunk, hanem az óra méretével, amely nagyobb, mint vártuk. És nem a kijelző miatt, az ugyanis csak 1,3 colos, hanem az óra túlságosan vastag kerettel rendelkezik . Ha viszont ezt a dolgot nem számítjuk, akkor a világ első, teljesen kerek kijelzővel szerelt okosórája nagyon is jó, talán a legjobb, amivel eddig találkoztunk. Hogy kéne-e? Az már más kérdés – egyelőre úgy látjuk, hogy az életünket ez a kütyü sem tudja annyira megkönnyíteni.

Viszont az tény, hogy az LG okosan átgondolta a koncepciót, és a néhány hónapja bejelentett G Watchhoz képest eléggé átalakította a kezelőfelületet, amely most már nemcsak teljesen átlátható, hanem nagyon könnyen kezelhető is.

A külsőnél maradva még egy picit, a koreai vállalat csak minőségi anyagokat használ, a készülékház például rozsdamentes acél. A szíj ugyan nem az, viszont lehet cserélni, és nemcsak olyan változatokra, amelyeket az LG gyárt, hanem bármilyen 22 mm-es verzióra is, mivel a felfogatás szabványos. Az óra szerencsére matt fekete, így nem kell attól tartani, hogy az ujjlenyomatokat túlságosan gyűjtené.

A kijelző alapesetben az időt mutatja, és a mutatók annyira élethűek rajta, hogy már egy egészen kicsit is messziről nézve úgy tűnhet, hogy egy valódi analóg órával van dolgunk (a méretet most nem vettük figyelembe, mert az elárulja, hogy nem egyszerű analóg óra van a csuklónkon). Az okos funkciók teljes képernyős kártyán jelennek meg, amelyeket lentről tudunk felhúzni. Egy app egy képernyő – ha pedig értesítés érkezik, akkor az a képernyő alsó részére kerül, úgy, hogy az időt azért még éppen látjuk alatta. Az üzeneteket jobbra „tolva” tűntethetjük el, ha már nincsen rájuk szükség, míg a beállítások panelt jobbról lehet behúzni. Az alkalmazáskínálat egyelőre nem túl bő: van fitnesz részleg (pulzusérzékelővel, lépésszámlálóval), minden amit a Google Now tud és kezelhetjük a zenelejátszót – de egyelőre be kell érnünk nagyjából ennyivel.

Persze időt kell adni a fejlesztőknek ahhoz, hogy növekedjék a kínálat, de azért az sokat elmond a kategóriáról, hogy most már lassan két év alatt egyetlen gyártó sem tudott rendes ökoszisztémát kiépíteni saját terméke(i) köré. Az operációs rendszer egyébként az Android Wear első változata. Bár a kijelző valóban kör alakú, az elektronika 320×320 pixelesként kezeli. A részletessége nem rossz, ekkora felületen az a kb. 67 ezer pixel bőségesen elég.

Az LG maradt annál a koncepciónál, hogy a munka nagy részét nem maga az óra, hanem a telefon végzi, így a G Watch R-ben nem teljes értékű hardver található. Ennek ellenére nem túlságosan energiatakarékos a kütyü (részben azért sem, mert a fényerőt nem tudja automatikusan állítani); és a nagy mérete ellenére az akku sem acélos (410 mAh-s), így még az LG szerint sem lehet elkerülni a napi töltést (annak ellenére, hogy hivatalosan kétnapos a rendelkezésre állás). Hogy a töltés mindig jó „móka” legyen, a művelethez nem szabványos USB-t, hanem bölcsős megoldást használhatunk.

Azt még nem tudni, hogy az LG mikor hozza forgalomba a G Watch R-t, de az biztos, hogy valamikor az utolsó negyedévben, nyilván a karácsonyi szezonra koncentrálva. Értelemszerűen pontos ára sincsen még, de a kialakításból adódóan azért arra számítani kell, hogy nem ez a készülék lesz a legolcsóbb a kategóriájában.

Hozzászólások