- 2014. szeptember 5., 15:52
Tavaly még csak dísz volt, idén már használja is a tetején lévő kis lencsét a Moneual hibrid robotja.

A tavalyi IFA előtti egyik bemutatón találkoztunk a Moneual hibrid robotjával, ami elsőként ötvözte a porszívó és felmosó képességet egyetlen készülékben. Akkor a bemutatón egy kamerának látszó nyílás is látható volt a roboton, de az ott csak díszítő szerepet kapott. Az idei IFA-ra (pontosabban már a januári CES-re) ebbe a nyílásba bekerült egy kamara is, így ezzel a kiegészítéssel az ME770 kódjelű robot szisztematikus takarításra is képes lett.

A Moneual hibrid robotok a porszívózás mellett a padló feltörlésére, sőt nedves kendővel való felmosására is képesek. A törlőrongyot egy külön tartály tartja a takarítás alatt folyamatosan nedvesen. A mikroszálas technológiának hála a felmosás minősége tényleg nem rossz, a szisztematikus navigálással már a terület lefedése is optimális lehet. A Moneual ME770 a tavalyi modellhez képest dupla méretű akkumulátort kapott, így egy feltöltéssel nagyjából két órán át képes takarítani. A nagyobb kapacitású akkuval és a navigációs képességgel a robot sokat fejlődött az előző verzióhoz képest, amit sajnos az 599 eurós ajánlott végfelhasználói ár is jól türköz.

A Moneual stand másik érdekessége a januári CES-en már kiállított RoboSpin volt, ami még mindig nem jutott el a forgalmazási stádiumba. A vaskos piskótát formázó robot porszívózás helyett két forgó korongra erősített mikroszálas törlőkendővel tisztítja a padlót. Ennek a kendőnak a hosszú szálaival nem csak a port, de egyéb szennyeződéseket is össze tud szedni. A korong akár nedvesen is feltehető a tépőzáras felületre, így a söprögetés mellett felmosásra is alkalmassá teheti a robotot. A RoboSpin kerekekkel nem rendelkezik, így a két korong különböző irányba való forgatásával teljesen véletlenszerűen mozog a lakásban.

A RoboSpin egy feltöltéssel nagyjából egy órán át üzemel, ezalatt 30-50 m2-nyi terület kitakarítására képes. A teljesen lemerült 1400 mAh-ás akkumulátor feltöltése két és fél órát vesz igénybe.

A bemutató asztalon a Robospin feladata a többi Moneual robothoz hasonlóan a filctoll nyomok eltakarítása volt, amit a limitált méretű hely miatt pillanatok alatt meg is oldott. A Moneual RoboSpin az év végétől lesz kapható, ajánlott fogyasztói ára 199 euró.


A szívómotor erősségét egy sor ping-pong labda magasban tartásával demonstrálták.
Címkék