- 2014. szeptember 6., 13:45
Egy kijelző mind felett, vagy kettő egymás mellett? A Galaxy Edge-nél a Samsung utóbbira voksolt.

Egy kijelző mind felett, vagy kettő egymás mellett? A Galaxy Edge-nél a Samsung utóbbira voksolt.

A koreai gyártónak korábban volt már egy prototípusa, amely végül eltűnt a süllyesztőben – legalábbis egészen mostanáig ezt gondoltuk. A Galaxy Edge újraélesztette az oldalra hajló kijelzőt, és ezzel vagy új trendet teremt a csúcskategóriás eszközök piacán, vagy egy hatalmas bukta lesz. Hogy melyik, azt majd az idő dönti el. Egyelőre a plusz 160×1440 pixel a cool faktort növeli (azt viszont nagyon), viszont a gyors próba során az volt az érzésünk, hogy a Samsung nem igazán tudja, hogy mit kezdjen az extra felülettel. Az íves rész fizikailag egyben van ugyan a fő kijelzővel, de működés szempontjából egy másodlagos panelként kell rá tekinteni – így a két felület teljesen függetlenül működik egymástól. Bekapcsolhatjuk csak az egyiket vagy csak a másikat (illetve mi nem, de a programozók igen).

Az íves rész nyilván hangsúlyos szerepet kapott, de kicsit az volt az érzésünk, hogy a mérnökök úgy voltak vele: úgyis mindenki az ívelt kijelzőt nézi majd, így mással nem is kell foglalkozni. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a Note Edge csúnya lenne, de a Note 4-hez képest a kanyarban sincsen: műanyagosabb (ebben mondjuk az sem segített, hogy feketében próbáltuk ki, míg a Note-ból fehér volt a kezünkben), szélesebb, vastagabb és nehezebb is. Meg persze aszimmetrikus, ami kicsit érthetetlen helyez elé állított minket. A kialakításból adódóan ugyanis az oldalsó panelt a jobb kezünk hüvelykujjával lehet kényelmesen elérni. Ebből adódna, hogy a mobil a jobbkezesek számára ideális, csakhogy ebben az esetben a stylus a bal kézbe kerülne, ami meg nyilván a balkezeseknek kedvez. Ha viszont bal kézben tartjuk a kütyüt, és az íves részt is az S Pennel nyomogatnánk, az meg azért nem teljesen jó, mert Felipe Massát megszégyenítő módon csúszik le a toll hegye az ívről. Now what? tenné fel a kérdést Dr. House. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mint minden ívelt felületnek, az Edge oldalra nyúló kijelzőjének is megvan az a hibája, hogy nem tudjuk úgy tartani, hogy ne tükröződjön benne valami.

Fenti „apróságokon” gyorsan túllendültünk, és próbáltunk arra koncentrálni, hogy milyen extra funkciókat nyújt ez a felület. Állapotsor, gombok, extra információk, értesítés – attól függően, hogy milyen appot nyitunk meg, számos adat megjelenhet itt. A gond az, hogy a telefonon lévő szoftverből nagyon kevés támogatja még az extra felületet, így a legtöbb esetben csak annyi jelent meg, hogy My Galaxy Note Edge.


Persze nyilván a Samsung csak a lehetőséget nyitotta meg a fejlesztők előtt, de azért elgondolkodtató, hogy valóban használható extra funkciót nem kapunk. Azt ugyanis, hogy éjjel óraként funkcionál a telefon, nem mondanánk olyan dolognak, ami miatt egyből rohanni kéne a boltba, és még azt sem, hogy ezt a felületet vonalzóként is használhatjuk. És igazából az sem számít túl sokat, hogy mondjuk a rajzprogramban kicsivel nagyobb a hasznos felület – kivéve fényképezésnél, amikor azért jól jöhet, hogy az opciók fentre kerülnek, és így picit sem takarják ki a képet.

Viszont mi inkább arra szavazunk, hogy az oldalsáv egyelőre csak magamutogatásra jó, és a fejlesztőkön múlik, hogy tudnak-e valami értelmet adni ennek a fejlesztésnek. Mert a Samsung nem tudott. Technológiailag értékelendő a megoldás, de funkcionálisan szinte semmit sem tesz hozzá a QHD+ panel a felhasználói élményhez.

A telefonban egyébként a Note 4 hardvere van, és mivel jár hozzá az S Pen is, koppra ugyanazt tudnánk mondani róla is, mint a Note 4-ről (az, hogy a kijelző nem 5,6, hanem 5,7 colos, nem a világ). Ez pedig azt jelneti, hogy a Note 4 szerintünk jobb választás: stílusos, kisebb, könnyebb és elegánsabb. És valószínűleg olcsóbb is.

Címkék
Hozzászólások