- 2014. szeptember 7., 12:56
A vállalat komolyan gondolta, hogy ugyanazt az élményt akarja LCD-n, mint korábban plazmatévén.
Hirdetés


some text

A vállalat komolyan gondolta, hogy ugyanazt az élményt akarja LCD-n, mint korábban plazmatévén.

A tervek szerint hamarosan a boltokba kerülnek a Panasonic AX900-as illetve AX940-es sorozatú tévéi, amelyek közös jellemzője, hogy valószínűleg használják már azt a technológiát, amelyet a vállalat a CES-en már demózott: ez pedig nem a 4K, nem a képjavítás, hanem egy speciális local dimming eljárás, amivel a kontraszt és a fekete látványosan javítható. Persze nagy a titkolózás, hogy valójában mi is történik a panel alatt, de a CES-en annyit azért sikerült megtudnunk, hogy a Panasonic alapvetően a LED-ek fényerejével játszik, de sokkal több zónát alkalmaz, mint a konkurensek – és amellett, hogy a LED-ek fényereje változik, az elektronika a képbe is belenyúl, hogy a fényerő helyi csökkentését adott esetben a kép változtatásával korrigálja.

Bár korábban azt gondoltuk (és mondtuk), hogy egészen addig, amíg nem lesz minden pixelnek saját háttérvilágítása, addig nem működhet a dolog annyira hatékonyan, mint egy plazmatévé vagy OLED-tévé, ugyanakkor a sötét szobás demonstrációból az derült ki, hogy a valóságban mégis. Ez persze megint a szemünk hiányosságaira vezethető vissza: a nagy fényerejű területek mellett a szürkét is feketének látjuk. Vagyis, ha elég kicsi a local dimming terület, akkor meg lehet építeni egy tévét úgy is, hogy a zónahatárok valós körülmények között nemhogy zavaróak ne legyenek, hanem láthatóak sem. És így a fekete és a kontraszt még fej-fej melletti összehasonlításnál is valóban olyan jónak tűnik, mint egy plazmatévé esetében. Egyébként a lenti képen nem akármelyik, hanem a Panasonic legjobb plazmájával, egy ZT60-assal mérkőzik meg az AX900-as – viszont a fotó abból a szempontból csalóka, hogy mivel a szemünk nem közvetlenül a tévét nézi, a local dimming zónák a bal oldali képen azért jól kivehetők. A valóságban azonban nem voltak azok!

Az AX900/940-es tévék 55-75 colos képátlóval készülnek, természetesen 4K felbontást nyújtanak, és támogatják a vállalat korábbi modelljeiben meglévő 4 pixel by 1 pixel eljárást is, amely tapasztalatunk szerint a legjobb eredményt adja, ha nem a panel natív felbontásához igazodó tartalmakat nézünk. A kiállított tévéken a képminőség kiváló volt, sötétben viszont csak az AX900-as tévéket lehetett megnézni – ennek valószínűleg az az oka, hogy csak ez a verzió támogatja a Local Dimming Ultra eljárást, az AX940-nél viszont, bár a képátló nagyobb, a zónák száma kevesebb.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2010. október 15., 18:00
2013. március 25., 13:00
2012. július 18., 12:00
Hozzászólások