- 2014. szeptember 7., 16:05
A vállalat jól halad a színes E Ink fejlesztésekkel, de azért más irányokba is kacsintgat.

A vállalat jól halad a színes E Ink fejlesztésekkel, de azért más irányokba is kacsintgat.

Egészen sokáig az E Ink megmaradt a háttérben, legalábbis ha azt vesszük, hogy a vállat csak a kijelző fejlesztéséből vállalt szerepet, arra már nem maradt ereje (kedve, ideje, kapacitás, ahogy tetszik), hogy konkrét termékekkel is előrukkoljon. Az E Ink gyorsan meghódította a világot, a kapható e-book olvasók tetemes részében a vállalat panelje található meg. Most viszont problémát jelent, hogy a haladás megtorpanni látszik, mert a színes panel csak nem akar elkészülni. Megnyugtatunk mindenkit: el fog. Csak még nem tudni, hogy mikor. Addig is, annak viszont örülhetünk, hogy a vállalat igyekszik kielégíteni a felhasználói igényeket – ami adott esetben nem feltétlenül azt jelenti, hogy arra figyel, a végfelhasználók mit szeretnének, hanem inkább arra, hogy a legnagyobb partnerek, például a papír alapú árcímkék helyett elektronikus verziót használó áruházláncok mit szeretnének.

Az e-árcédula már régóta létezik, van vele kapcsolatban új fejlesztés. Kettő is. Az egyik az, hogy az NFC segítségével is programozható kütyübe most már olyan panelt is tud szállítani az E Ink, amely 0 fok alatti hőmérsékleten is megbízhatóan működik. A másik dolog talán érdekesebb. A fekete-fehér E Ink kijelzőben fekete és fehér pigmentek vannak, most viszont van már stabilan működő háromszínű verzió is, amely a fekete és fehér mellett piros szín megjelenítésére is képes (meg persze árnyalatokra is, de keverni nem lehet őket). A piros ráadásul élénk: célja ugyanis az, hogy az üzletek a szín segítségével tudják felhívni a vásárlóik figyelmét az akciókra. (Ez a legfelső képen látható.)

Bár erről sokat nem árultak el a standon, a háromszínű pixel lehet a kulcs ahhoz, hogy idővel a színes panel is piacra kerüljön. Sok információ nem áll rendelkezésre, ennek ellenére tudni lehet, hogy az E Ink már rendelkezik színes panellel, csak éppen a színek nem elég élénkek, ezért a termék nem került még piacra. A vállalatnál is tudják, hogy csak akkor lehet előrukkolni a színes változattal, ha az a felhasználók várakozásainak is megfelel. A háromszínű pixellel, ha fekete-fehér-sárga, fekete-fehér-lila és fekete-fehér-ciánkék alpixeles rendszerben gondolkozunk, akkor alkalmas lehet a CMYK színképzés segítségével élethű színeket produkálni – valószínű, hogy az E Ink ebbe az irányba fejleszt, és a probléma jelenleg az, hogy a felépítés miatt sokkal nagyobb felbontásra van szükség a megszokott képminőség szállításához. Hogy mikor lesz mindebből valóság, azt még nem tudni, de ígéretet kaptunk arra, hogy a CES-en lesz fejlemény, és azt is sikerült kihúznunk a cég képviselőjéből, hogy a színes modellre öt évig szinte biztos, hogy nem kell majd várni.

És végül a címben említett óra: az E Ink most már saját termékkel is megjelenik a piacon (legalábbis úgy vettük ki, hogy a Clock One nevű csodát maga az E Ink dobja piacra). Mégpedig egy (nem okos) órával, amely 1 méter széles, és mindössze 750 gramm tömegű – lapos, falra szerelhető formában. Sok minden nincsen rajta: a kettőspont egyben a kezelőszerv is, ezzel a két gombbal lehet az időt beállítani. A tápellátásról gombelem gondoskodik, amely akár egy teljes évig is képes biztosítani a működéshez szükséges energiát. 500 dollárba fog kerülni. És hogy mikor kerül piacra? „Hamarosan”.

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. október 16., 11:00
2018. október 16., 18:00
2016. június 23., 14:50
2016. június 17., 11:17