- 2014. szeptember 7., 15:40
A Kobo e-book olvasójáról már írtunk, az IFA-hoz kapcsolódó rendezvények egyikén pedig meg is néztük élőben.

A Kobo e-book olvasójáról már írtunk, az IFA-hoz kapcsolódó rendezvények egyikén pedig meg is néztük élőben.

A készülék legérdekesebb tulajdonsága az, hogy vízálló (erre utal neve is). A gyártók sokszor trükköznek azzal, hogy a cseppáll kialakítást vízállóként kommunikálják, de az IFA-n meggyőződhettünk arról, hogy az Aura H2O-nál ilyen trükk nincsen: a standon lévő egyik készülék ugyanis folyamatosan vízben állt, mégis kiválóan működött.

Ami az olvasó technikai paramétereit illeti, a Kobo egy 6,8 colos E Ink panelt használ, amely 1430×1080 pixeles felbontást nyújt – ez minden tekintetben jobb, mint a világ legnépszerűbb olvasójában, a Kindle-ben használt verzió. Persze az, hogy a 6,8 colos vagy a 6 colos képátló-e a jobb, arról megoszlanak a vélemények, az viszont tény, hogy a képminőség kiváló. Annak ellenére, hogy a felbontás nem éri el a „Retina Display” értékét, hiszen csupán 265 DPI-s, a betűk valóban nyomtatottként hatnak. Az E Ink panel egyébként már a Carta változat, nem pedig a Pearl, amely nemcsak felbontás alapján jobb elődjénél, hanem sebességben is. A panel arra még mindig nem alkalmas, hogy videókat játsszon le, de másodpercenként akár 2 teljes képváltásra is képes, így a lapozás sokkal gyorsabb, mint korábban volt.

A vízálló kialakítás ellenére az olvasó háttérvilágítással is rendelkezik, így nemcsak a kádban, hanem sötétben is lehet vele olvasni. Az eszköz története egyébként érdekes: a vállalat azért készítette el a vízálló kialakítást, mert egy korábban megrendezett versenyre rengeteg olyan fotó érkezett, amelyen a felhasználók a kádban olvastak. És persze féltették kütyüjüket, ezért vízálló tokban tartották: vagyis a Kobo felismerte, hogy van igény egy vízálló modellre. A készülék az IP57-es szabvány kritériumait teljesíti, ami azt jelenti, hogy 1 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig bírja a vizet – ami bőven elég, lévén a kádban olvasást nem úgy kell elképzelni, hogy a készülék folyamatosan a víz alatt van. A Kobo a csatlakozókat egy gumiszeigeteléssel ellátott ajtó mögé rejtette, amely azonban nem a legtökéletesebb, mert van egy kis rés az ajtó és a kütyü között. A víz ettől még nem szivárog be, de a résbe könnyen beszorul, így ha kinyitjuk a fedelet, akkor van rá némi esély, hogy néhány csepp mégis rossz helyre kerül.

Ami a formát illeti, szemből nézve semmi különös nincsen az Auroa H2O-ban, a hátsó rész aszimmetrikus kialakítása viszont érdekes – a használatot és a kényelmet ez nem befolyásolja, de a vonalak arra tökéletesen alkalmasak, hogy az amúgy unalmas dizájnt feldobják a mérnökök.

A premier továbbra is október első napján várható, az e-book ára 180 euró, azaz nagyjából 60 ezer forint lesz.

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. október 16., 18:00
2018. október 16., 11:00
2016. június 1., 10:00
2016. június 17., 11:17
2016. június 23., 14:50