- 2014. szeptember 8., 10:13
Telefonnal nyitható, elemmel működő zárat láttunk az IFA-n. Megnéztük működés közben is.

Telefonnal nyitható, elemmel működő zárat láttunk az IFA-n. Megnéztük működés közben is.

Lassan már tényleg minden lehet telefonról vezérelni, mi már csak az NFC-vel lehúzható vécét várjuk! A 15-ös pavilonban, amely az okostelefonokhoz gyártott kiegészítők egyik mekkája az IFA-n, egy telefonnal nyitható és zárható, kerékpárokhoz való zárat is láttunk. A termetes (és elég nehéz) szerkezet a ULOCK névre hallgat, és bármilyen iOS-t (7.0+) vagy Androidot (4.3+) használó okostelefonnal képes együttműködni, feltéve, hogy az ismeri a Bluetooth 4.0 szabványt. Bár elvileg ilyen megkötéssel nem kellene élni, a gyártó azért tette mégis, mert így lehetőség van arra, hogy a zár felmérje az eszközök közötti távolságot is, és csak akkor nyisson, ha a jelet közelről küldték. És megoldható az is, hogy a zár nyitásához/zárásához még a telefont se kelljen kivenni a zsebünkből, hanem elég legyen a művelet(ek)hez az, hogy közelítünk a zár felé vagy eltávolodunk tőle. Egy ilyen jellegű okostelefonos alkalmazásnál alap, hogy a program kérésre elmenti a pozíciónkat is, hogy később könnyebben visszataláljunk a kerékpárunkhoz.

A ULOCK két AA méretű ceruzaelemről működik, és a gyártó szerint a cserék között akár 25 ezer nyitásra is lehetőség van – de biztos ami biztos, a zár 10, 15 és 20 ezer nyitás után küld egy jelzést a telefonra. Az elemek cseréje a zár cső részén lévő végeinek letekerése után gyerekjáték, de csak nyitott állapotban lehetséges. A nyitás és zárás gyors, a biztonságról pedig alapvetően az gondoskodik, hogy a telefont és a lakatot párosítani kell egymáshoz a működtetés előtt – tehát csak saját mobilról lehet vezérelni.

A ULOCK novembertől lesz megvásárolható, 150 eurós áron – egyelőre online előrendelésre van lehetőség, 130 euróért, de csak korlátott ideig.

Hozzászólások