- 2014. szeptember 8., 15:54
Egyre több az okos kütyü, az IFA-n egy ujjra húzható, az értesítéseket rezgéssel jelző gyűrűt is láttunk.

Egyre több az okos kütyü, az IFA-n egy ujjra húzható, az értesítéseket rezgéssel jelző gyűrűt is láttunk.

A készüléket a Mota gyártja, illetve gyártatja. Majd. Egyelőre csak az igényfelmérés folyik, ahhoz, hogy legyen is valami a projektből, az Indiegogón 150 ezer dollárnak kell összegyűlnie, ami tekintettel arra, hogy egyetlen gyűrű 60 dollárba kerül, azt jelenti, hogy 2500 vevőt kell találni. Az ötlet viszont szerintünk nem rossz: az okosórák feladata ugyanis nem az lenne, hogy mindent, amit a telefon tud, azt most már a csuklón lehessen elérni, hanem alapvetően az, hogy az értesítéseket, esetleg a rövid üzeneteket megjelenítse. Ehhez viszont nem feltétlenül kell óra sem, elég lehet egy gyűrű.

Az egyelőre csak prototípusként létező SmartRingben a legjobb az, hogy valóban olyan, mint egy gyűrű – persze kicsit azért szélesebb, de viselni egyáltalán nem volt kényelmetlen a prototípust (szerencsére sikerült kiszabadítani a kalitkából az apróságot, így kézbe is vehettük). Van rajta egy apró OLED, amely monokróm, viszont érintésérzékeny. A megnézhető példányok azonban sajnos még nem működtek, így csak elméletben tudhattuk meg, mire is lesz képes a gyűrű. Alapvetően arra, hogy szóljon (rezegjen), ha üzenetünk érkezett, vagy bejövő hívásunk van, vagy egy naptárba felvett esemény közeledik. Az SMS-eket akár el is lehet olvasni (a szöveg végigfut, a „gördülés” sebessége pedig állítható), e-mailnél viszont csak azt látjuk, hogy ki küldte – persze adott esetben akár ez is elég lehet, hiszen legalább azt el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e kivenni a mobilt a zsebünkből vagy sem. Az elgondolás szerint a gyűrűt egyébként úgy kell felvenni, hogy a kijelző a tenyerünk felé nézzen; így diszkrétebb.

A SmartRing saját operációs rendszert használ, de a Mota nem zárt rendszerben gondolkodik, így a kütyüre bárki saját alkalmazás vagy akár operációs rendszert is fejleszthet.

A Mota mérnökei úgy tervezték meg az eszközt, hogy egyetlen feltöltéssel akár 72 órán át is tudjon működni, de a valóságban a cél inkább az, hogy a nap végéig kibírja a SmartRing; minden attól függ, hogy mennyire aktívan használjuk a mobilunkat. A tápellátásról saját akkumulátor gondoskodik, amelyet induktív módon (vagyis vezeték nélkül) lehet feltölteni. A kényelmet ez elvileg nem befolyásolja, hiszen éjszakára valószínűleg úgyis mindenki levenné a szerkentyűt az ujjáról. A vezeték nélküli töltés pozitív hozadéka, hogy nincsenek csatlakozók, így a kütyü teljesen vízálló.

A SmartRing oldala az Indiegogón itt található; aki úgy dönt, hogy támogatja a projektet, arra számíthat, hogy a gyártás Januárban kezdődik, a szállítások pedig nyilván ezt követően várhatók majd. Jelenleg egyébként az összeg tizede jött még csak össze.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00