- 2015. szeptember 3., 17:41
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Huawei legnagyobb attrakciója egy phablet, mégpedig a Mate S volt.

Azt valójában már az IFA előtt lehetett tudni, hogy a vállalat egy péklapát méretű telefonnal érkezik majd Berlinbe, a mobil azonban nem a Mate 8 nevet kapta, hanem Mate S-re keresztelték. Külseje meglehetősen változatosra sikerült: szemből nézve a Mate 7, oldalról nézve a Galaxy S6, hátulról az LG G4, alulról pedig az iPhone 6 (Plus) juthat eszünkbe róla. A mobilt a gyártó egyértelműen az iPhone 6 Plus konkurensének szánja, így voltaképpen a Samsung Note is újabb ellenfelet kapott, noha tollas beviteli módja továbbra is csak a Samsung üdvöskéjének van.

A telefon 5,5 colos kijelzővel készül, nyolcmagos Kirin 935 SoC, 3 GB RAM és 32, 64 vagy 128 GB belső memória kerül bele. A fő kamerája 13 MP-es, optikai képstabilizátora valamint zafír üvege mellett különlegessége még az is, hogy full manuális módban is tud működni. Az előlapra, szelfikhez, egy 8 MP-es érzékelő került. Kommunikációs szempontból is jól teljesít a telefon: akár két SIM-kártya kezelésére is alkalmas valamennyi modell, igaz, ebben az esetben a microSD-s bővítési lehetőségről le kell mondani. Két SIM-nél nem kell kiválasztani a fő kártyát, mindkettő tud LTE-hálózaton kommunikálni, de egyszerre csak az egyik tudja aktívan használni a negyedik generációs hálózatot.

A készülékbe került ujjlenyomat-olvasó is, amely hátul, a fő kamera alatt található: itt éppen jó helyen van ahhoz, hogy kényelmesen elérjük akkor, amikor a phabletet kézbe vesszük. A szenzor villámgyors, de segítségével a mobil már csak azért is nagyon gyorsan feloldható, mert semmi más gombot nem kell megnyomni a művelet előtt. Ennél is sokkal jobb azonban, hogy a felületet a Huawei érintésérzékennyé is tette, ami egy sor extra funkció előtt nyitja meg az utat: szelfiknél például exponálni lehet az ujjlenyomat-olvasóval, fogadhatjuk a hívásokat is, képnézegetésnél és üzeneteknél pedig görgetni tudunk vele.

A mobilon az Android 5.1.1-es verziója és az EMUI 3.1 fut, amelyet a Huawei egy sor hasznos opcióval toldott még meg: ilyen például a Knuckle, amely többek között arra is alkalmas, hogy karakterek képernyőre rajzolásával indítsunk el alkalmazásokat (például C betű a kamerához). A telefon akkuja 2700 mAh-s, amely „egy napnál hosszabb” üzemidőt biztosít, töltéskor pedig 2 amperes áramerősséggel és emiatt lerövidülő időigénnyel lehet számolni.

A Huawei a telefont egyébként nagyon erősen az iPhone 6 Plus ellen „tolja”, így a bemutató során összehasonlították nemcsak a telefonok méretét, hanem még a hátlapon az antennák nyílását letakaró műanyagok színét is (ami a Huawei esetében harmonizál a hátlappal, az iPhone-nál meg fehér).

A 32 és 64 GB-os modellek ebben a hónapban elérhetőek lesznek 22 országban, a világ többi részén pedig (így Magyarországon is), egy hónappal később. Áruk 649 és 699 euró lesz (plusz ÁFA, vélhetően). A 128 GB-os modell csak később jelenik meg; ez a verzió azonban nemcsak nagy kapacitása miatt érdekes, hanem azért is, mert Force Touch kijelző került bele: ez nemcsak az érintés helyét, hanem erősségét is tudja érzékelni. A Huaweinél egyelőre nem nagyon tudják, hogy mit is kezdjenek ezzel a funkcióval, a demó során néhány UI parancsot mutattak (például egy nagyítót, amelynek erőssége a nyomás erősségével volt szabályozható), meg egy jópofa, de a gyakorlatban nyilván semmire nem használható mérleg appot – és egy felhívást, amely mindenkit arra bátorít, hogy küldje el a vállalatnak, hogyan használná ki a technológiában rejlő lehetőségeket.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások