- 2015. szeptember 4., 13:20
Ráadásul a világon az elsőt, ha csak a kereskedelmi forgalomba kerülő modelleket nézzük.

Az első első UHD Blu-ray lejátszót ugyanis a Panasonic mutatta be, még a januári CES-en, az a készülék ugyanakkor csak egy prototípus volt, amely természetesen nem került kereskedelemi forgalomba. A Panasonic azóta is adós a végleges termék bejelentésével, amelyet már több alkalommal is az év második felére ígért a vállalat, a dologból azonban mindezidáig nem lett semmi. A Samsung így beelőzött, és bemutatta saját készülékét, amely 1000 dollár alatti áron indulhat, és nemcsak a 4K-s tartalmakat, hanem a HDR-t is támogatja. Előlapja természetesen ívelt, hogy a Samsung UHD tévéihez minél jobban igazodjék – a koreai gyártó értékesített UHD felbontású készülékeinek 60 százaléka is ilyen, így bármilyen meglepő, az új Blu-ray lejátszó formájának kiválasztása indokoltnak tűnik.

A HDR támogatás miatt a lejátszóba természetesen HDMI 2.0a csatlakozó került – ezt egyelőre egyetlen forgalomban lévő tévé sem ismeri, de a koreai gyártó ígérete szerint az idei készülékeknél egy firmware frissítés elég lesz a HDMI kimenet konvertálásához, és így a 4K-s anyagok lejátszásához.

Az UHD felbontás persze nem ér semmit, ha nincsen a készülékekre megfelelő tartalom. Ez nagy mennyiségben még továbbra is várat magára, de most már úgy néz ki, hogy beindul az élet 4K fronton is, hiszen a meglévő streaming tartalmak mellé hamarosan indul az első UHD felbontású tévécsatorna, a Fox pedig UHD felbontású Blu-ray filmek kiadását tervezi. Addig is, az űrt a Samsung a streaming szolgátatások integrálásával próbálja áthidalni, így a készülék támogatja az Amazon, Netflix, stb. szolgáltatásait – ami persze abból a szempontból nem releváns, hogy a gyártó tévéi is tudják ugyanezt…

A lejátszó pontos megjelenési időpontját még nem tudjuk, de azt igen, hogy az USA-ban hamarosan, még ebben az évben meg lehet majd vásárolni a készüléket, míg az európai startra a jövő év elejéig biztosan várni kell.