- 2015. szeptember 5., 18:16
A DxO One segítségével szinte megduplázható a telefon értéke. De legalább jobb fotókat is lőhetünk vele.

Az iPhone-ok kamerájával sok gond nincsen: rábökünk a kijelzőn a fókuszpontra, és már el is készült a fotó. Állítani nem kell (és nem is nagyon lehet) semmit, a végeredmény mégis nagyon jó – de mi van akkor, ha valaki még ennél is jobbat szeretne? Nos, az vehet magának egy DxO One-t, és így akár 20,2 MP-es fotókat is készíthet a telefonnal. Vagyis nem a telefonnal, hanem a hozzá csatlakoztatott kamerával, amihez, ha gonoszak akarunk lenni, tulajdonképpen csak azért kell a telefon, hogy jobb fogása legyen.

A DxO One az iPhone-okhoz csatlakoztatható legkisebb kamera a maga 67×48×25 mm-es méretéve és 108 grammos tömegével. Habár a méret alapján akár lehetne is benne, sajnos optikai zoom nincsen a készülékben (fókusztávolsága 11,9 mm, ami Full Frame érzékelőnél 32 mm-nek felelne meg), véleményünk szerint akkor szólna igazán nagyot a történet. A kamera háza szépen megmunkált, és megy is az iPhone-okhoz, hiszen alumínium borítással látták el. Csatlakozója egy Lightning csatlakozó, ezzel lehet a telefonhoz (vagy iOS-t futtató tablethez) hozzákötni. A csatlakozó elforgatható (60 vagy -60 fokban), így a telefon kijelzőjét akkor is könnyedén használhatjuk keresőként, ha mondjuk egy koncerten a fejünk felett tartjuk a kamerát, vagy a művész vénánk alacsonyan tartott kamerával készített felvételre késztet. A DxO One saját akkumulátorral és saját memóriakártyával rendelkezik (ez utóbbi egy microSD, és cserélhető), így a fotók készítése egyáltalán nem terheli meg a telefont, sem az akkuja nem merül, sem a rajta lévő tárhely nem csökken.

A telefon természetesen nemcsak kereősként szolgál, hanem a kamerát irányítani is tudjuk vele. A szoftver a DxO One telefonhoz való csatlakoztatásakor automatikusan elindul, így villámgyorsan elkezdhetjük készíteni a fotókat. Van manuális mód is, amelynél a rekesz (F1.8-F11) és a záridő (1/8000-15 mp) mellett az ISO érzékenység (100-51200) is szabadon megválasztható – de persze egy sor jelent közül is választhat az, aki a báellításokkal nem vagy nem mindig akar bajlódni. A 20,2 MP-es, akár RAW-ba is menthető fotók mellett 1080p-s és 720p-s videókat is lehet rögzíteni, maximum 30 illetve 120 fps mellett, és még háromszoros digitális zoom is van – sajnos ez videokészítés közben nem működik, vagy legalábbis nem módosítható, pedig a pixelszám alapján akár még interpoláció nélkül is megvalósítható lenne a nagyítás, vagyis a minőségből sem kellene engedni. A felvételek szerkesztéséhez egy ajándék alkalmazás is jár (DxO FilmPack Elite Edition).

Forgalmazása európában októberben kezdődik meg (az USA-ban már most meg lehet vásárolni), ára viszont elég húzós lesz: 599 euró. A DxO One minden olyan iPhone-nal és iPaddal kompatibilis, amelyen Lightning csatlakozó van és iOS 8-at futtat.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00