- 2015. szeptember 6., 16:20
Ismerős formavilággal, ujjlenyomat-olvasóval, és minimális szoftveres módosítással érkeznek az új Sony telefonok.

A Sony az IFA-n mutatta be új telefonjait, de meglepetés nem volt mivel már a kiállítás előtt kiszivárgott, hogy három modell érkezik, és azt is tudni lehetett, hogy ezek között főleg a kijelző méretében valamint felbontásában lesz különbség. A Z5 termékcsalád mindhárom tagja Snapdragon 810-es processzort és 16/32 GB-os belső tárhelyet kap (bővítési lehetőséggel, persze). A középső modell, 3 GB RAM-mal és 5,2 colos Full HD kijelzővel is gazdagabb, míg a Compact modellbe 2 GB memória és 4,6 colos, HD felbontású kijelző került.

A mobilok külsőre követik a korábbi „zék” dizájnját, így elöl-hátul üveglap borítja őket, oldalt pedig fém – vagy a Compact esetében annak látszó műanyag. Mindhárom típus az IP68-as szabványnak megfelelően víz- és porálló. A mobilokon továbbra is dedikált gombot találunk a fényképezéshez, viszont az ikonikus, kör alakú bekapcsoló gomb eltűnt róluk, helyette egy lapos, sőt, süllyesztett, téglalap alapú megoldást kapunk; ez azért történt így, mert a Sony is beépített végre ujjlenyomat-olvasót a telefonokba, és a mérnökök úgy gondolták, hogy ez a szenzor a bekapcsoló gombon lesz a legjobb helyen. Egyébként nem is tévedtek, mivel az ujjlenyomat-olvasó villámgyors, és annyi idő alatt ellenőrizni tudja a jogosultságot, amíg megnyomjuk a gombot a bekapcsoláshoz, vagyis semmit nem kell másképpen csinálni, mint eddig – roppant kényelmes. A telefon logikus módon csak akkor kapcsol be, ha érvényes az ujjlenyomat.


A mobil feloldása nélkül egyedül csak fotózni lehet, azt viszont villámgyorsan, a kamera szoftverének indítása után akár 0,2 másodperc alatt. Ami érdekes még, az az, hogy a Sony mintha azt hirdette volna a standon, hogy az új Xperiák megbízhatóan kibírják két napig („up to two days battery life”)– ez a hisszük, ha látjuk kategóriába tartozik nálunk, úgyhogy a dologról majd akkor mondunk véleményt, ha sikerül részletesen is tesztelni a készüléket.

A telefonokon az Android 5.1.1 fut (de lesz Android M frissítés is), a Sony saját kezelőfelülete nélkül; apróbb változtatások persze vannak azért a stock felülethez képest, és a Nexusos vegytiszta élményt a Sony hozzáadott funkciói valamint alkalmazásai miatt sem kapjuk meg (de ez nem is baj).

Természetesen az igazi zászlóshajót, az Xperia Z5 Premium tüzetesebben is megnéztük, ennek legfontosabb jellemzője az, hogy 4K felbontású kijelzőt tartalmaz. Vagyis négyszer annyi képpont van rajta, mint egy átlagos, Full HD kijelzős mobilon, de még a QHD-s modellekhez képest is 2,25-szörös a többlet.

Az Xperia Z5 Premium természetesen nagyobb is valamivel, 5,5 colos – mérete alapján tulajdonképpen ez a mobil az, amelyik a korábbi Xperiák közvetlen utódjának számít. A legfontosabb kérdés nyilván az, hogy a hardver, amely amúgy egyezik a Z5 hardverével, meg tudja-e hajtani megfelelő sebességgel a telefont. Nos, a válasz az, hogy normál körülmények között igen. Játékokat sajnos nem volt módunk kipróbálni a mobilon, de az UI és a programok megfelelő sebességgel futottak, akadozásokkal sem találkoztunk.

Az már más kérdés, hogy a 4K felbontás teljesen felesleges. Bármit is mondjanak a Sony marketingesei, egy 5,1 colos, „csupán” QHD felbontású panellel szerelt, PPI-ben jóval gyengébb Samsung Galaxy S6-tal összevetve (Xperia Z5P: 806 PPI, Galaxy S6: 577 PPI) sem lehet megállapítani a különbséget még pár centiméterről nézve a kijelzőket sem. Persze jó dolog, hogy több információ fér el a képen, de ezzel nem sokra megyünk, ha értelmezni az apró méret miatt lehetetlenség azokat. Az alábbi képen egyébként az látszik, hogy 1:1-es méretben mennyivel több adat fér el az Xperia Z5 Premium képernyőjén.

A nagyobb és nagyobb felbontású kijelzőt leszámítva a Premium modell hardvere azonos a Z5-ével, de a nagyobb méret miatt az akku is nagyobb valamivel, a Sony szerint ez a telefon is hitelesítve van két napra. A telefon megkapta az ujjlenyomat olvasót is, és dizájnban sem tér el testvéreitől, a vízállóság is megmarad. Az egyetlen apróság az, hogy az oldalsó fémkeret acélból van, szemben az Xperia Z5 alumínium (és a Z5 Compact) műanyag oldalaival.

A Sony első körben valószínűleg az Egyesült Királyságban fogja piacra dobni a telefonokat október-november környékén, a Premium modell marad a végére, természetesen. Legalábbis erre utal, hogy egyelőre csak a fontban megadott ajánlott végfelhasználói árak ismertek. Eszerint az Xperia Z5 Premium 700, az Xperia Z5 600, az Xperia Z5 Compact pedig 550 fontba fog kerülni – egyik sem tűnik versenyképesnek (a 16 GB-os Z5 ára például eszerint az árazás szerint idehaza bőven 250 ezer forint felett lenne), ennél a kereskedők valószínűleg olcsóbban fogják adni a készülékeket.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások