- 2015. szeptember 7., 17:36
A meglévő rendszer cseréje nélkül is lehet okosklíma otthon, amelyet akár távolról, telefonnal is lehet vezérelni.

A Tado okostermosztátjaival vált ismerté Európában, a vállalatnál azonban úgy gondolták, hogy kár lenne a régi, buta eszközök felhasználóiról lemondani – aki új készüléket vásárol, legyen szó akár légkondiról, akár valamilyen fűtési megoldásról, megteheti, hogy olyat vásárol, amit már lehet telefonról vezérelni, de az is valószínű, hogy a távoli vezérlés és az okosságok miatt a meglévő rendszert senki sem fogja súlyos százezrekért lecserélni.

A légkondicionálók többsége ugyanakkor infra távirányítóval működik, ezért egyszerűen kiváltható a távirányító: egy sima IR-bridge megteszi, és éppen erre a feladatra készítették fel a Tado Smart AC Control nevű kütyüt is. A készülék nagyjából úgy néz ki, mint egy termosztát, és a falra is kell felszerelni – csupán arra kell vigyázni, hogy „lássa” a berendezést, amelyet irányítania kell. A Smart AC Control segítségével időzítőt állíthatunk be, vagy a bekapcsolást eseményekhez köthetjük, az például adja magát, hogy bizonyos hőmérséklet felett bekapcsoljon a klíma. És persze alap a netes hozzáférés is: amikor hazafelé tartunk, akkor akár már 10 perccel a megérkezésünk előtt bekapcsolhatjuk a telefonunk segítségével a légkondit, hogy mire hazaérünk, kellemesen hűvös legyen a lakásban. És nem gond az sem, ha véletlen úgy felejtettük a klímát: lekérdezhetjük az állapotát, és ki is kapcsolhatjuk.

A rendszerhez tartozó alkalmazás Android és iOS operációs rendszerekkel egyaránt kompatibilis. Már megvásárolható (online), ára 180 euró, azaz kb. 55 ezer forint. Nem kevés, de még mindig sokkal költségtakarékosabb ez a megoldás, mint új klímát vásárolni.

Címkék
Hozzászólások