- 2016. szeptember 1., 20:20
A DMP-UB700 két nappal az IFA megnyitó előtt érkezett, legfőbb vonzereje pedig szinte biztosan az ára lesz.

A belépő szintű Blu-ray lejátszók ára a padlón, viszont a csúcsmodellekért még mindig elég sokat kell fizetni – és ez kiváltképp akkor igaz, ha a 4K felbontást is támogató zászlóshajókról van szó. A Panasonic több mint egy éve mutatta be első Ultra HD Blu-ray lejátszóját, ám a készülék csak idén került forgalomba, ami jól mutatja, hogy olyan területről van szó, amely egyelőre még eléggé a gyártók holtterében van. Ezen persze nem kell meglepődni, hiszen a 4K-s filmek tárolásához szükséges formátumot is csak pár hónapja véglegesítették, az pedig egyelőre távolinak tűnik, hogy a boltba betévedve 4K-s filmek tömkelegét akaszthassuk le a polcról.

A helyzeten sokat segíthet, hogy egy újabb olcsó(bb) Ultra HD Blu-ray lejátszó is piaca került, a Panasonic ugyanis a berlini IFA-n jelentette be a DMP-UB700-at, a 900-as modell kistestvérét, amelyet kontinensünkön azonnal meg is lehet vásárolni.

A 4K-s felbontású filmek lejátszása mellett a készülék a HDR technológiát, a BT-2020 színteret és az akár 10000 nites maximális fényerőt is támogatja, a képmegjelenítésért pedig ugyanaz a képfeldolgozó processzor felel, mint a nagytestvérnél. Ezt a chipet a japán gyártó a PHL-lel vagyis a Panasonic Hollywood Laboratory-val közösen fejlesztette ki. A nagyobb rugalmasság érdekében a lejátszóra két HDMI-kimenet is került, így a képet és a hangot egyszerűbben szét lehet választani, ami olyan rendszereknél lehet elsősorban hasznos, ahol az erősítő HDMI-n keresztül fogadja az audio jelet. Formátumok tekintetében is elég jó a felhozatal: a 4K-s videókat a Panasonic lejátszója 60 fps-es képsebesség mellett is le tudja játszani, ha pedig zenét hallgatnánk, akkor az MP3 és az AAC mellett FLAC és DSD formátumot is használhatunk – ugyanakkor a DMP-UB900 digitális-analóg átalakítója helyett egy kisebb tudású konverter került a borítás alá, és további eltérés, hogy a DMP-UB900-on meglévő 7.1-es analóg kimenet és az S/PDIF digitális csatlakozó is hiányoznak a kistestvérről.

Nem maradtek viszont el az okos funkciók, bár tegyük hozzá, ezek nagyobb része a készüléket egy 4K-s tévével párosítva szinte biztos, hogy duplikáció lesz: a YouTube-ot és a Netflixet például az összes 4K-s tévé kezeli.

A lejátszó hazai ára 135 ezer forint körül várható, ami kevésnek ugyan nem mondható, viszont a DMP-UB900 235 ezer forintos árához képest valóban nem rossz. Ugyanakkor azt is meg kell említenünk, hogy az Xbox legújabb verziója is le tudja játszani a 4K-s filmeket, és a Samsungnak valamint a Philipsnek is vannak olyan készülékei, amelyek olcsóbbak, így kis szerencsével a DMP-UB700 ára is gyorsan 100 ezer forint alá eshet.