- 2016. szeptember 1., 13:13
A HC-X1 24 mm-es, 20×-os optikai zoommal felszerelt objektívet kapott, és 60 fps-es felvételre is képes.

A Panasonic bemutatta új profi, 4K-s vieokameráját, a HX-C1-et. A vállalat korábban is mindig az elsők között hozta ki a technológiai újdonságokat támogató modelljeit, így nem meglepő, hogy a 4K-s eszközök is gyorsan a gyártó látókörébe kerültek. A HC-X1 természetesen már nem az első UHD felbontású rögzítésre képes model a sorban, viszont érdekessége akad bőven. Például az, hogy a profiknak készült kézi kameráról van szó (amit nyilván az ára is tükröz), amelybe 1 colos képérzékelő, 24 mm-es objektív és 20×-os zoom került. Ez utóbbi azért fontos, mert a kamera extra lencsék nélkül nyújt széles rugalmasságot, kényelmesebb használatot. A felvételkészítésnél a szokásos 30 fps-es képsebesség mellett 50/60 fps-es rögzítést is választhatunk.

A kamerában lévő CMOS szenzor 10 MP-es, amelyből 9,46 millió képpontot használhatunk 4K@24p üzemmódban, és 8,79 milliót akkor, ha UHD vagy FHD felbontású rögzítés mellett döntünk. Mindennek az az oka, hogy a 4K-s üzemmód a profi készülékeknél megszokott 4096×2160 pixeles részletességet jelenti, szemben a konzumer termékeknél elérhető 3840×2160 képpontos felbontással. (Egyelőre úgy tűnik, hogy a 60/50 fps-es képsebesség csak UHD/FHD módban elérhető.

Habár nem űrtechnikáról van szó, a kamera mégis rengeteg kezelőt és gombot kapott, hiszen a profik szeretik maguk beállítani a felvételkészítés legapróbb tulajdonságait is. Ennek megfelelően az objektívre három vezérlőgyűrű került (zoom, fókusz, írisz), a kamera oldalán pedig 13, a felvételkészítésnél használható gomb került még. A tizenhárom gombból négy a kijelzőn van, ezek funkciója szabadon programozható.

A kamerán lévő ND-szűrő OFF, 1/4, 1/16 vagy 1/64 állásokba kapcsolható. A kamera erősítésállítóval és AWB-beállítóval is rendelkezik, nem maradt ki belőle az optikai képstabilizátor sem, fókusza pedig intelligens: követés funkcióvalis rendelkezik, sebessége pedig állítható. A kamera további extrái közé tartozik a HD módban elérhető 120 fps-es képrögzítés, a 2-60 fps között tíz fokozatban állítható rögzítési sebesség, a 16 tengelyes színkorrekció és a 8 pontos gammakorrekció.

A kamera a tervek szerint még ebben az évben elérhető lesz, ára egyelőre nem ismert.

Címkék
Hozzászólások