- 2016. szeptember 4., 17:00
Egy ügyes megoldással egy teljesen átlagos fűtési rendszert is fel lehet okosítani.

A Netatmo a Geeks.hu olvasói számára bizonyára ismerős már, mégpedig azért, mert a vállalatnak van egy egész jó, otthoni biztonsági rendszerként használható IP-kamerája. A Netatmo három éve viszont már a fűtési rendszerekre is rárepült, mégpedig egy termosztáttal – ehhez készült most egy kiegészítő, egy radiátorra szerelhető termo szelep.

A kütyü az európai forgalmazásban kapható szerelvények túlnyomó részére egyszerűen felcsavarható, két elemmel működik, a termosztáttal pedig természetesen vezeték nélkül tartja a kapcsolatot. Saját szabályzója van, amivel könnyedén beállítható a kívánt hőfok – a beállított értéket pedig az eInk kijelzőn folyamatosan látjuk is. A szelepvezérlés lényege, hogy innentől kezdve a termosztát nemcsak saját hőmérője alapján tudja kapcsolgatni a cirkót, hanem az egyes szobákban lévő szelepek is tudnak neki jelet küldeni; végeredményben tehát a lakás minden szobája külön is fűthetővé válik.


Ez nemcsak a fogyasztást tudja csökkenteni akár 35-40 százalékkal is, hanem a komfortérzet is növekszik, mivel a lakás minden helyiségében 1 fok alatt marad a hőmérséklet ingadozása – ez olyasvalami, amit a klasszikus, egyetlen termosztáttal működő rendszereknél nem igazán lehet biztosítani. A szelep extra funkciója, hogy a beépített algoritmus a hőmérséklet gyors változásából érzékeli, ha kinyitottuk az ablakot, és ebben az esetben riasztást küld a termosztátnak, amely lekapcsolja a fűtést, és csak akkor kapcsolja vissza, ha már nem az utcát fűtjük.

Ez a 2013 óta kapható termosztát

A Netatmo okostermosztát 179 dollárért vásárolható meg, ez a kütyü igazából már 2013 óta elérhető, a szelepek darabjáért pedig 69 dollárt kell majd fizetni, ha a kiegészítő az év utolsó negyedében megjelenik.

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. szeptember 26., 09:00
2018. március 1., 09:00
2017. november 22., 14:50