- 2016. szeptember 4., 11:00
Most, hogy már rengeteg alvásfigyelő kapható, a gyártók elkezdtek mindenféle extrát pakolni a készülékeikbe.

Egyre több olyan kütyü kapható a piacon, amellyel az alvásunk minőségét tudjuk követni, most egy olyan megoldást is láttunk, ami akár az egész család szokásait tudja elemezni. A hugOne nevű cég kütyüjét sevenhugsnak hívják; az alapcsomag egy hubot és két érzékelőt tartalmaz, de érzékelőkből természetesen vásárolhatunk extra példányokat, akár további hatot is. Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, hogyan működik a rendszer: az apró érzékelőket a lepedő alá, valahová a fej közelébe kell elhelyezni, ezek gyűjtik az adatokat, hogy aztán eljuttassák a központhoz. A hub WiFi-n és felhőn keresztül is elérhető, hogy az alvási szokásainkat a végletekig kielemezhessük. Ha a hugOne csak ennyit tudna, nem is lenne érdekes, szerencsére több csavar is van a történetben.

Kezdjük az érzékelőkkel, amelyek vezeték nélküli adatátvitellel működnek, azonban úgy alakították ki őket, hogy amikor az ágyban fekszünk, akkor a kommunikációs modul lekapcsol, hogy feleslegesen ne terhelje a testünket. Az érzékelők további okossága, hogy párban is lehet őket használni: ha a franciaágyban ketten is alszanak, akkor az ágy két oldalára helyezett szenzor adatainak együttes vizsgálata alapján pontosabban meg lehet állapítani, hogy mikor ki mozgott, ez pedig pontosabb elemzést tesz lehetővé.

A központi egység is tud persze érdekes trükköket. Kompatibilis például a Philips Hue lámpákkal, de használható a nyílt IFTTT szabvánnyal is, így akár arra is megtanítható, hogy amikor mindenki elmegy aludni, akkor ellenőrizze, hogy az ajtók be vannak-e csukva, a tévé és a lámpák le vannak-e kapcsolva, stb. Adott még az Amazon Echo kompatibilitás is, így a szettet akár szóban is instruálhatjuk, vagy megkérdezhetjük tőle, hogyan aludtunk.

A sevenhugs az Amazonon már most megrendelhető, a kezdőcsomag ára 179 euró, a további szenzorokért pedig 39 eurót kell fizetni.

Címkék