- 2010. február 15., 01:11
A Samsung az előzetes várakozásoknak megfelelően a Bada platformot helyezte a középpontba a Mobile World Congress...

A Samsung az előzetes várakozásoknak megfelelően a Bada platformot helyezte a középpontba a Mobile World Congress előestéjén megtartott sajtójátékoztatóján.

A Samsung sajtótájékoztatója – szokás szerint – egy rövid 2009-es kitekintéssel kezdődött; a cég nem panaszkodhat, mert a mobilok eladása 16%-kal nőtt a 2008-as számokhoz képest (az iparág növekedése ennek csupán fele volt), ráadásul a Samsung megszerezte az első helyet az érintőképernyős telefonok piacán. Mindez a Samsung szerint annak az alapvető stratégiának köszönhető, hogy a márkanév minden szegmensben jelen van - hát igen, ahhoz kétség sem fér, hogy a Samsung gyártja a legtöbb típust, ami még akkor is nagy fegyvertény, ha figyelembe vesszük, hogy a telefonok egy része csak Koreában vagy Ázsia más részein kerül forgalomba.

Ezek után mi is lehetne a cél 2010-re, mint megtartani a vezető szerepet. Ehhez persze alkalmazkodni kell a piac elvárásaihoz. A Samsung szerint 2010 a közösségi hálók éve lesz a mobil világban is, az emberek már nemcsak telefonálni akarnak mobiljaikon. Idén az okostelefonok eladásai várhatóan nagy mértékben nőnek majd, így a Samsung is elsősorban erre a területre fókuszál. A telefonok sikerének kulcsa a Samsung szerint a kijelző valamit a processzor lesz; az tény, hogy a koreai gyártó mindkét tekintetben jól áll, az AMOLED kijelző mellett egy 1 GHz-es chip személyében elvileg a Samsungé a leggyorsabb proci is – de lehet, hogy csak pár napig, elvégre az MWC 2010-en még jó pár bejelentés várható.

Bada (ami óceánt jelent koreai nyelven) - néhány hónapon belül érkezik, a platform, a telefon és a Samsung Apps szentháromsága. A Samsung Apps persze nem új, korábban már a geeks.hu hasábjain is írtunk róla, de jelenleg még csak három országban működik, 2010 második felében viszont már 50-ben fog. A készülékek közül az első a Wave, amely AMOLED kijelzővel, ráadásul integrált érintőképernyős AMOLED kijelzővel, TouchWiz 3.0 kezelőfelülettel érkezik és éppúgy egyetlen darab alumíniumból készül, mint a Macintoshok. A Wave processzora 1 GHz-es és a Samsung állítása szerint jelenleg a leggyorsabb a piacon - ezt holnap ki is próbáljuk. A Wave természetesen a közösségi hálókra lett optimalizálva, így a levelezőkliens mellett kapunk widgetet Facebookhoz, Twitterhez, MySpace-hez, G-mailhez stb. Ezeket egyébként összesen tíz kezdőképernyőre rendezgethejük el.

A Bada harmadik eleme a nyitottság, azaz, hogy a fejlesztők könnyen készíthetnek alkalmazásokat a kompatibilis telefonokra. Az Apple-lel szemben egy pont előnyt jelent, hogy a Bada támogatja a flasht – kérdés, hogy ez gyakorlatban is jelent-e majd valamit.

Az következő napokban természetesen ellátogatunk a Samsunghoz, ahol ki is próbáljuk majd a Wave-et illetve a még bejelentésre kerülő új modelleket.

Címkék
Hozzászólások