- 2010. február 19., 14:31
Három esős és két száraz nap után véget ért az idei Mobile World Congress - az összesen 34 óra alatt...

Három esős és két száraz nap után véget ért az idei Mobile World Congress - az összesen 34 óra alatt bemutatták nemcsak a Microsoft következő nagy dobását, de egy sor új telefont és persze a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások tömegét is.

MWC 2010

Bár a hivatalos számok még nincsenek meg, az előzetes adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a kiállítás egy kicsit talán nagyobb volt, mint a tavalyi: körülbelül 50 ezer látogató volt kíváncsi rá. Egyes vélemények szerint az egész rendezvény hangulatán érződött a bizakodás, a válság végébe vetett hit.

A fontos bejelentések között első helyen természetesen a Windows Phone 7 Series áll - Steve Ballmer nemcsak a Microsoft mobiltelefonos operációs rendszerének új változatát mutatta be, hanem a cégnek a mobilok szegmensére vonatkozó új filozófiáját is. Lassan vége azoknak az időknek, ahol bárki bármilyen telefonra feltehette a Windows Mobile-t, majd piacra jöhetett vele: a Microsoft nemcsak szoftverszállító lesz, hanem a hardvert és az operációs rendszer „külalakját” is megszabja majd. Ezzel a lépéssel a cég közelebb kerül egyébként az Apple teljesen zárt rendszeréhez, ami stabilitás és sebesség szempontjából mindenképpen hasznos, viszont kevesebb teret enged az egyedi kezelőfelületeket használó cégeknek.

Ezek közé tartozik a véleményünk szerint a legjobb új készülékeket bemutató HTC is - persze őket sem kell félteni, a HD mini, Legend és Desire közül az utóbbi kettő amúgy is Androidot használ (és különben is: a Windows Mobile 7-re még az év végéig kell várnunk). A másik több újdonsággal érkező cég a Sony Ericsson volt: a korábban bemutatott Xperia X10 és Vivaz mellett a Vivaz Pro, az X10 Mini és Mini Pro mindegyike érdekes készülék, sok jópofa ötlettel. A szokásosnál kisebb telefonok egyébként is nagyon népszerűek voltak: a HD mini és X10 Mini/Mini Pro mellett megérkezett az LG GD880 Mini és a Huawei gyártotta T-Mobile Pulse Mini is.

A Samsung a Wave-vel érkezett a kiállításra - és vele a badával, amivel a gyártó tovább bővíti az alkalmazásplatformok számát. Hogy mennyire lesz majd sikeres, azt nem tudjuk, de az tény, hogy maga a telefon nagyon impozáns és gyors, bár teljesen még nincs kész.

Külön pavilont és ennek megfelelően nagy hangsúlyt kaptak a telefonokra fejlesztett alkalmazások - mutatva, hogy mennyi pénz is van ezekben a rendszerint pár euróért letölthető kis programokban. A többnyire kiseb fejlesztők által felállított standokon egyedi, színes négyzeteket használó kódolástól a telefonon futó szerencsejáték-alkalmazásokig sok mindennel találkozhattunk. Természetesen jelen voltak nagyobb cégek is - a Skype például azért, mert végre a Verizonnál is használható lesz programjuk hanghívások lebonyolítására.

Végül pedig ne feledkezzünk meg az LTE-ről sem: egyre több helyen voltak a következő generációs mobilhálózatokat kihasználó eszközök, hozzájuk kapcsolódó adótornyok, és így tovább. Pár helyen demók is futottak, és a 40-60 Mbps-os letöltési sávszélesség bizony elég impozánsnak tűnik, még akkor is, ha tudjuk, hogy itt ideális körülmények között láthattuk, mire képes a 4G.

A következő MWC 2011. február 14-17 között lesz majd, természetesen ismét Barcelonában. Ott leszünk!

Hozzászólások