- 2012. február 28., 14:37
Az Optimus 2X utódjaként az LG új nagyágyúja (is) négymagos processzorral és HD kijelzővel érkezik.

Az Optimus 2X utódjaként az LG új nagyágyúja (is) négymagos processzorral és HD kijelzővel érkezik.

Az első kérdés rögtön az lehet, hogy miért van szükség bármilyen mobilban négymagos processzorra, amikor a jelenlegi, kétmagos csúcsmodellek esetében sincsen igazán teljesítménybeli gond, az alkalmazások többsége pedig nem is képes a két processzormaggal mit kezdeni. Egyrészt azért, mert valamiben túl kell szárnyalni az előző évek termékeit, másrészt pedig azért, mert az alkalmazások egy speciális köre viszont bármekkora CPU kapacitást képes kihasználni: igen, a játékokról van szó. Az LG is elsősorban játékokkal, másodsorban HD videók tévén keresztül történő lejátszásával demózta, hogy mire elég a négy processzormag együttes teljesítménye.

A mobil a brutális teljesítmény ellenére egyáltalán nem nagy, 8,9 mm-es vastagságával a paletta vékonyabbik felén tanyázik, annak ellenére, hogy gigászi kapacitású, 2150 mAh-ás akkumulátor került bele. A tömege sem volt érezhetően nagyobb, hűséges referenciamodellünk, a HTC Desire tömegénél (pontos adatot nem kaptunk a standon, valószínűleg azért, mert ez a végleges verzióban még változhat kicsit) nem volt érezhetően nehezebb. A telefon 4,7 colos kijelzője 1280×720 pixel felbontású, képe gyönyörű, a pixeleket sehol nem érdemes keresni, még a ferde vonalak megjelenítése is kifogástalan a játékokban. A betekintési szög is magas, a kép minden oldalról nézve szép, ami egy olyan mobilnál, amit sokat használunk oldalra döntve játékhoz, elvárás is. A kütyüt akár játékkonzolként is használhatjuk, lévén, hogy MHL csatlakozó került rá, ami USB hostként és HDMI kimenetként is működik. A kijelző alatt néhány gomb is helyet kapott, mert az LG Android 4.0 fölé húzott kezelőfelülete nem tartalmazza azokat a szoftveres gombokat, amelyek a vezérléshez kellenének – de így legalább több hely marad a kijelzőn. Sajnos az LG összes 2012-es mobiljához hasonlóan a 4X HD-t is jellegtelennek találtuk, ami nem feltétlenül baj, nem kell mindig a dizájnnal kitűnni.

Ami a hardvert illeti, az Optimus 4X HD-ben NVIDIA Tegra 3 dolgozik, összesen öt processzormaggal, amelyek közül az egyik alacsony teljesítményű, de minden komolyabb számítási kapacitást nem igénylő feladathoz elég az ereje, még böngészéshez is. Ez 500 MHz-en üzemel, a „fő” magok 1,5 GHz-es órajele helyett. A RAM mérete 1 Gbájt, az adatokat pedig 16 Gbájt belső memórián tárolhatjuk, amelyből kb. 13 Gbájt áll rendelkezésre a mobil gyári állapotában. Ezek alapján nem meglepő, hogy a próba során a mobil egyszer sem akadt meg, és természetesen nem lehet észrevenni azt a váltást sem, amikor a segédmag szerepét a nagyteljesítményű SoC-ok veszik át.

Kamerából kettőt kapunk: hátul Full HD videofelvételre képes, 8 Mpixeles, autofókuszos modul, elöl pedig egy 1,3 Mpixeles egység teljesít szolgálatot. Kapcsolódni WiFi, Bluetooth és 3G segítségével tudunk – utóbbi adapter 21 Mbps-os sebességre képes. Az Optimus 4X HD ezeken felül NFC modult is kapott, operációs rendszere pedig természetesen az Android 4.0, vagyis az Ice Cream Sandwich, amelyre az LG, amint korábban is említettük, saját kezelőfelületet is húzott.

A telefon a második félévben kerülhet a boltokba, ára – egyelőre még nem hivatalosan – 600 euró körül várható. Sikere elsősorban azon múlhat, hogy a Samsung hogyan árazza be saját négymagosát, a HTC üdvöskéi, egyelőre úgy néz ki, drágábbak lesznek.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 8., 10:00