- 2012. március 2., 11:27
Ha röviden kell összefoglalni az idei MWC-n látott kütyüket, azt mondanánk: a csúcstelefonok éve jön.

Nincs könnyű helyzetben az IT: a korábbi évek növekedési számai már csak ködös emlékek, és idén már annak is örülne a cégek nagy része, ha legalább pár százalékkal tudná növelni bevételeit. Egyetlen piaci szegmens van, ami száguld: a mobil készülékeké. Érezhető volt ez az idei MWC-n is, ami természetesen rekordot döntött minden szempontból: a látogatók száma meghaladta a 67 ezret, a kiállító cégeké pedig az 1500-at. Azt pedig, hogy mennyire jó üzlet egy ilyen kiállítást szervezni, mutatja, hogy az előzetes becslések szerint a Mobile World Congress idén több, mint 300 millió eurót hozott Barcelonának.

Nyilvánvaló, hogy az ilyen kiállításokon a cégek a csúcsmodelleket szeretik mutogatni, hiszen azok érdeklik igazán az embereket, ám tény, hogy az utóbbi egy évben rendkívül felgyorsult a mobilokba épített hardver fejlődése. Gondoljunk csak bele: a 2010-ben bemutatott csúcskategóriás mobilok 2011 februárjára még mindig legalább a felső, felsőközép kategóriába tartoztak. Ezzel szemben a tavalyi MWC-n látott hardver ma már legfeljebb az alsó középkategóriában jelenhet meg, hiszen már a középső sávban is kétmagos, 1,2-1,4 GHz-es processzorokkal és WVGA kijelzőkkel találkozhatunk, a csúcson pedig kötelező a négymagos CPU és a legalább 4,3”-os és 720p-s kijelző.

Ha a számunkra érdekes újdonságokat kellene összefoglalni, akkor elsőként a HTC One szériájával kezdenénk: a tajvani gyártónak nem sikerült valami jól a 2011-es év, és úgy tűnik, hogy ezen nagyon szeretne változtatni. Nekünk az a véleményünk, hogy a One sorozattal sikerülhet: a készülékek nagyon impozánsak, és ugyanazt a „megveszem” érzést generálták, mint az eredeti Desire még 2010-ben. Érdekes módon csendes volt idén a Samsung, aki egy évvel a Galaxy S II bemutatkozása után még nem állt elő a Galaxy S III-mal – talán éppen azért, hogy biztosan a most bemutatott versenytársak fölé lőhessék be? Az LG-nél a különleges Vu mellett láthattuk a 4X-et és a 3D Maxot is, ám egyik sem tett ránk igazán mély benyomást.

Ezzel ellentétben a Huawei Ascend D Quad komoly meglepetést okozott, nemcsak sebességével, hanem meglepően igényes kivitelével is.

Az LG-hez hasonlóan a Sony telefonok sem hoztak minket lázba – főleg, hogy például a S-t már korábban bemutatta a japán gyártó. Persze ezek a telefonok még a Sony Ericsson műhelyében készültek, a Sony Mobile Communications mobiljait majd később látjuk csak.

A nagyobb nevek közül utoljára hagytuk a Nokiát: a finn gyártó standján a 610-es Lumia és az új Asha sorozatot egyaránt elhomályosította a PureView 808 a maga 41 Mpixeles érzékelőjével és fantasztikus képminőségével.

A mobiltelefonok mellett most kicsit kisebb hangsúlyt éreztünk a táblagépeken, bár nyilván itt is találkozhattunk újdonságokkal. A legkomolyabban az ASUS vette a dolgot, aki rögtön két új Transformer Padot (700-as és 300-as széria) is bemutatott, illetve elhozta a Padfone-t is, amit mi most önkényesen a táblagépek közé soroltunk. A Samsung hozott egy 10,1”-os, tollal kiegészített táblagépet, amit Note 10.1-nek nevezett el, a Huawei pedig saját fejlesztésű négymagos processzorát beépítette a 1080p-s kijelzővel rendelkező MediaPad 10FHD-ba.

Érdekes, és szerintünk kívánatos trendet láthattunk a Fujitsunál, aki vízálló mobilokat és táblagépeket hozott – illetve több olyan kis céggel is találkoztunk, akik speciális bevonattal tudják folyadékállóvá tenni a kütyüket.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00