- 2013. február 25., 16:38
Szoftverben nagyot fejlődött az LG szupertelefonja – amely a brutális hardverrel együtt igen jó párost alkot.

Szoftverben nagyot fejlődött az LG szupertelefonja – amely a brutális hardverrel együtt igen jó párost alkot.

Az LG Európában 5,5 colos változatban dobja majd piacra az Optimus G Pro mobiltelefont, valamikor a második negyedév során. A mobilban négymagos Snapdragon 600-as rendszerchip és Full HD kijelző van – utóbbi 400 PPI-s részletességével annyira lenyűgöző képet ad, mintha csak egy hátulról meg(át)világított magazint nézegetnénk. Mindennek persze ára is, van, mert a telefon (vagy inkább phablet) nagy és relatív nehéz – egy kézzel szerintünk már lehetetlenség kényelmesen használni, főleg akkor, ha valaki mondjuk tömegközlekedési járművön szeretne vele internetezni.

Az Optimus G Pro formája alapján nem túl egyedi, és, ha fehér színű készülékházba bújtatott mobil keresnénk, akkor sem kellene sokáig nézelődnünk; mindenki gondoljon, amire akar. A vékony kialakítás azonban kiemelheti a telefont a tömegből: köszönhetően az integrált érintőképernyőnek, maga a készülékház sem vastag, nekünk viszont inkább a kijelző mellett és felett lévő terület vékonysága tetszett. Az viszont már nem annyira, hogy a visszalépő gomb is nagyon keskeny – ezt kicsit vastagabb ujjal megnyomni már kényelmetlen lehet. Annyira egyébként nem lett vékony az LG csúcsmobilja, mint lehetett volna, mert a mérnökök 3000 mAh-ás akkumulátort építettek bele – ez remélhetőleg több, mint egy napig is kibírja majd, akkor is, ha intenzív használatnak tesszük ki a készüléket.

A rendszerchip gyakorlatilag akkora teljesítménnyel rendelkezik, hogy az LG, ha akart volna, sem tudott volna olyan UI-t tenni a telefonra, amely kicsit is megizzasztja a magokat. Persze ez nem is volt cél, a telefonon az Android 4.1 „felett” az Optimus UI dolgozik, amely gyengébb vason is szépen, folyamatosan fut. Az LG szerencsére nem gondolta úgy, hogy a többletteljesítményt felesleges effektek hajhászásával kellene kihasználni, helyette sokkal értelmesebb fejlesztések történtek: a telefon például sokkal okosabb videofelvételi módokkal rendelkezik.

A fotóknál a világos és a sötét területek részletességét egyaránt kiemelő HDR módhoz hasonló, WDR nevű megoldást került például a készülékbe, amely emellett arra is képes, hogy a hátsó és az előlapi kamera képét (overlay szerűen) egyszerre rögzítse. Emellett a valós idejű effektezés lehetősége is adott, videolejátszásnál pedig éppen úgy belenagyíthatunk a felvételbe, mintha csak fotókat nézegetnénk.

A Snapdragon 600-as teljesítményét több alkalmazás egyidejű futtatása esetén is kihasználhatjuk (a QSlide nevű technológiát egyelőre csak a böngésző, a médialejátszó, a naptár és a számológép támogatja), sőt, akár arra is van mód, hogy elindítsunk egy videót, amely aztán overlayként fut – ez esetben ráadásul az ablak helye és átlátszósága is módosítható.

A kijelzőre rajzolhatunk is, ami annyira nem meglepő, az viszont jópofa megoldás, hogy a rajzoló felület a mobil UI-ja felett is megjeleníthető. Ez jól jöhet például akkor, ha beszélgetőtársunk bediktál egy telefonszámot: ezt egyszerűen ujjal felrajzolhatjuk a kijelzőre, majd amikor a hívást befejeztük, akkor a rajz alatt elnavigálhatunk a menüben a telefonkönyvig, és szépen rögzíthetjük a kontaktot.

Az Optimus G Pro további különlegessége, hogy infra port is került rá, így univerzális távirányítóként is használható – valamint az is, és az LG szerencsére ezt valamennyi idei mobiljánál alkalmazza, hogy oldalt kapunk egy negyedik gombot is, amelynél egyedileg állíthatjuk be, hogy melyik alkalmazást szeretnénk vele elindítani.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00