- 2013. február 27., 19:06
A HTC sem a Mobile World Congressen jelentette be idei zászlóshajóját, azonban a One-t Barcelonában láttuk először.

A HTC sem a Mobile World Congressen jelentette be idei zászlóshajóját, azonban a One-t Barcelonában láttuk először.

A telefon képességeivel tisztában voltunk, hiszen a bejelentésről múlt héten mi is beszámoltunk, így a mobil kipróbálásakor elsősorban két dologra voltunk kíváncsiak: mit nyújt az új Sense felület és mennyire jó az új kamera. Meg persze azért azt is megvizsgáltuk, hogy a mobil hogy fest kívülről, de a HTC korábbi csúcsmodelljeit ismerve biztosak voltunk abban, hogy a minőségérzettel nem lesz probléma.

Ezt a személyes találkozás első másodperce rögtön igazolta is; az alumínium készülékház a telefon hatalmas kijelzője ellenére szépen simult a kezünkbe. A tervezés során a HTC mérnökei azonban egy hibát elkövettek: valamiért a kijelző alá három gomb helyett csak kettőt telepítettek. Ezek ráadásul a két szélre kerültek, közöttük pedig a HTC felirat látható – adná magát, hogy ez legyen a Home gomb, de hiába is nyomkodnánk, nem érnénk el vele semmit. A kezdőképernyőre ugyanis a jobb oldali kezelőszerv juttat el (szerintünk sokan szidják majd ezért a HTC-t).

A Sense 5 egyik legnagyobb újdonsága a BlinkFeed lenne, amely a Windows UI-hoz hasonló módon csempékbe rendezi a legfontosabb híreket, információkat. Nekünk a felület tetszett, de a használata nem igazán jött be, mert a nagy képek miatt egyszerre kevés információ látszik – de lehet, hogy a véleményünk megváltozna, ha nemcsak 10 percet, hanem néhány napot tudtuk volna a telefonnal tölteni. Viszont még ebben az esetben is hiányérzetünk lenne, mert minden program nem tud ide információt kitenni, az e-mailekről például nincsen BlinkFeed értesítés. A Sense 5-ben történt azért egy csomó apró változás is: az újrarajzolt óra/időjárás widget több helyen, például a programok listájánál is behúzható fentről, bár ennek nem sok értelmét láttuk. A HTC ismét változtatott a programok görgetési módján, amely a tavalyi lapozós változat helyett ismét görgethető – ez szerintünk a kényelmetlenebb verzió, kíváncsiak lennénk, hogy mi alapján döntik el a mérnökök, hogy egy adott évben melyik verziót használják. Ha ezeket az apróságokat nem számítjuk, a felület természetesen hozza ugyanazt a minőséget, mint amit a HTC-től évek óta, gyakorlatilag a Desire megjelenése óta folyamatosan kapunk, és itt a kiállításon valamint korábban a CES-en látottak alapján 2013-ban sem lesz olyan gyártó, aki a felhasználói élmény tekintetében jobbat tud nyújtani a HTC-nél. De nem értjük, hogy valami apróságot miért kell mindig elrontani?

A fényképező viszont nem hozza a szintet – legalábbis a csarnokban készített fotók, annak ellenére, hogy jól kivilágított plakátot (is) fényképeztünk, nagyon zajosak voltak, és a képjavító láthatóan több fontos részletet is eltávolított a képről. Pedig az UltraPixel kamera elvileg az egyik kulcsfontosságú funkció lenne, amely, ha nem működik megfelelően, akkor az olyan extra szolgáltatások, mint a Zoe Share vagy a HDR fotózás, értelmét vesztik. Lehet, hogy a HTC fog tudni még javítani ezen valamennyit, de ennél elsőre is mindenképpen többet vártunk volna. Azért még ne húzzuk rá a vizes lepedőt a fényképezőre, hátha a végleges változat megjelenéséig történik még valami csoda.

(Ha a telefon részletes specifikációjára vagy kíváncsi, kattints ide.)Címkék
Hozzászólások