- 2013. február 27., 17:45
A koreai gyártó a táblagép mellett egy másik érdekes kütyüt, egy Android OS-sel szerelt médialejátszót is hozott.

A koreai gyártó a táblagép mellett egy másik érdekes kütyüt, egy Android OS-sel szerelt médialejátszót is hozott.

Ami első látásra feltűnhet, az az, hogy a kütyü szokatlanul nagy, amelynek az oka mindössze annyi, hogy a koreai gyártó egy 1 TB-os HDD-t is beépített a készülékház alá – a HomeSync névre keresztelt szerkezet ugyanis nemcsak egy egyszerű médialejátszó, hanem médiaszerverként is szolgál. A szürke, alumíniumból készült dobot elölről és oldalról is igen jól néz ki, hátul pedig természetesen a médialejátszóknál fontos csatlakozókat, mindenek előtt HDMI kimenetet és optikai hangkimenetet találunk. A készülék belsejében 1,7 GHz-es, kétmagos Exynos processzor dolgozik, amelynél a Samsung gyárt erősebb chipeket is, de ebbe a készülékbe felesleges lett volna beépíteni egy négymagos változatot. Az operációs rendszer az Android, annak is a legfrissebb, 4.2-es változata.



A kütyü egyik feladata a különféle médiafájlok (videó, kép és zene) lejátszása, amely történhet a belső merevlemezről, USB-n csatlakoztatott külső adattárolóról vagy hálózati meghajtóról (UPnP/DLNA kiszolgálóról) is. Ez azonban még csak a kezdet, mert a HomeSync, ahogyan arra neve is utal, elsősorban arra való, hogy az otthoni médiaközpont szerepét betöltse, így nemcsak lejátszásra, hanem a tartalmak megosztására (streamelésére) is használható. A Samsung természetesen megoldotta azt is, hogy ezek továbbítása ne csak a helyi hálózaton keresztül, hanem akár interneten is működjék – és ez reáadásul nemcsak lejátszásnál lehetséges, hanem a tartalmak feltöltésénél is. Azaz elméletben akár az is működik, hogy a nyaraláson a telefonnal (vagy a Galaxy kamerával) készített fotókat a mobil azonnal feltöltse a házi szerverre, amelyeket így a család otthon maradt tagjai azonnal meg is nézhetnek (csak aztán győzzük kifizetni a számlát). Mindezt remekül kiegészíti a Screen Share is, ami lehetővé teszi, hogy a mobiltelefon képét az eszköz a tévére továbbítsa.


És ez még mindig nem minden, az Android operációs rendszer természetesen arra is lehetőséget teremt, hogy a Samsung HomeSync képességeit alkalmazásboltból bővítsük (ehhez külön 8 GB-os háttértárat is kapunk) – a direkt tévé képernyőjére írt appok száma ugyan még nem túl nagy, de mivel egyre szaporodnak az androidos médialejátszók, ez vélhetően hamarosan meg fog változni, ráadásul a készülék elvileg minden alkalmazást képes futtatni, így a mobilos, táblagépes felhozatalból is válogathatunk. A kiállított példányon csak az alap androidos alkalmazások voltak feltelepítve, közülük is csak azok, amelyeknek egy ilyen típusú eszköznél van létjogosultsága.

A lejátszó érdekessége, hogy nem távirányítóval, hanem egy androidos alkalmazással lehet vezérelni, amely a telefon képernyőjét alapesetben érintőképernyővé változtatja, de a giroszenzorral szerelt mobilokat levegőben működő egérként is használhatjuk vele. A demó során egy Galaxy Note II segítségével tudtuk kipróbálni ezt a funkciót – kis gyakorlás után egészen jól működött a rögtönzött egér. Az eszköz és a telefon párosítása manuálisan vagy NFC segítségével is történhet, utóbbi esetben elég, ha elhúzzuk a mobilt a lejátszó előlapja előtt. A Samsung HomeSync legfeljebb nyolc felhasználói fiókot is képes kezelni (ezek között is válthatunk NFC-vel), amelyekhez az 1 TB-os HDD-n dedikált tárhelyet is létrehozhatunk.

A készülék forgalmazása várhatóan a második negyedévben kezdődik meg, a Samsung HomeSync ára viszont egyelőre még nem ismert – a prémium kialakítás és a szolgáltatások alapján azonban nem lenne meglepő, ha az árazás is felsőkategóriás lenne.

Címkék
Hozzászólások