- 2013. február 28., 12:08
A Yota Devices érdekes kütyüjéről a CES előtt már írtunk, most végre ki is próbáltuk, mit tud az eszköz.

A Yota Devices érdekes kütyüjéről a CES előtt már írtunk, most végre ki is próbáltuk, mit tud az eszköz.

Szinte hihetetlen, hogy egészen mostanáig senkinek sem jutott eszébe, hogy az e Ink legnagyobb előnyét, nevezetesen azt, hogy a technológiával készült kijelző csak akkor fogyaszt, ha tartalma változik, okostelefonban is kihasználja. A Yota Devices is csupán a CES 2013 előtt néhány héttel jelentette be a YotaPhone érkezését, amelyet a Las Vegas-i rendezvényen még nem tudtunk kipróbálni, most azonban eljött a mi időnk is.

A YotaPhone a felsőkategóriában indul majd – a dupla kijelző ellenére sem sorolhatjuk a csúcskategóriába, mert csak kétmagos Qualcomm Snapdragon S4-es rendszerchip kerül bele. A telefon kialakítása nemcsak az enyhén ívelt forma miatt, hanem azért is egyedi, mert az előlapi HD LCD kijelző mellé a hátlapon is kapunk egy hasonló részletességű, de e Ink panelt tartalmazó kijelzőt. Mindkettőt Gorilla Glass védi, amelynek itt azért van fokozott jelentősége, mert a telefont nem tudjuk a hátlapjára letenni azzal a címszóval, hogy, ha karcos lesz a hátlap, akkor karcos lesz…

Természetesen a mobilt egyébként sem célszerű háttal letenni, mert ebben az esetben a hátsó kijelző előnyeit nem tudjuk kihasználni: az eszköz ezen lezárt állapotban is megjeleníti a fontos hívással kapcsolatos információkat és még egy sor egyéb, egyénileg beállíthat adatfolyamot is. A néhány mondattal ezelőtt említett, hajlékony kialakítás is itt jön képbe: a telefon elölről nézve homorú, hogy amikor „arccal” lefelé letesszük az asztalra, akkor csak a két rövidebb oldalánál érintkezzek a készülék az asztallal. Külön dicséretes, hogy a dupla kijelző ellenére a mobil vastagsága éppen 10 mm alatt marad, és a tömeg sem szállt el: a 140 gramm még nem mondható túlságosan vészesnek.

Hardverét tekintve a telefon nagyon rendben van: a kijelzők között kétmagos, 1,5 GHz-es processzor duruzsol, és kapunk 2 GB RAM-ot, 32 vagy 64 GB belső tárhelyet (bővítési lehetőség nélkül), 12 MP-es hátsó és HD első kamerát valamint NFC adaptet és LTE modemet is.

A telefonon az Android 4.2-es verziója fut (pőrén), meg persze egy sor olyan szoftver, amelyekkel a hátsó kijelzőt bírhatjuk munkára. Az appok között van böngésző, RSS olvasó, időjárás alkalmazás, naptár stb. A kijelző tartalmát szerencsére nem kell egy alkalmazás információira szűkíteni, arra is van lehetőség, hogy a telefon ciklikusan váltsa az információkat, és hátraküldhetjük az elsődleges kijelző mindenkori tartalmát is. A YotaPhone szoftvere egyelőre még nem tűnt véglegesnek, mert a készülék, amit kipróbáltunk, sokszor mindenféle magyarázat nélkül hosszú másodpercekre megállt. A kezelést egyébként érdekesen oldotta meg a vállalat, mert a hagyományos gombokat száműzte, helyette a kijelző alatti teljes sáv egy érintésérzékeny felület, amelyet nemcsak „nyomkodhatunk”, hanem gesztusok bevitelére is van lehetőség.

A Yota Devices a sorozatgyártás beindítását a nyár folyamán tervezi, így a készülékek legkorábban tavasszal kerülhetnek a boltokba. Az árról így értelemszerűen bővebb információt azon túl, hogy a készülék prémiumára lesz, nem kaptunk.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 8., 10:00
2020. június 5., 17:00