- 2013. február 28., 16:20
Poénnak indult, de végül a SpaceX csapatát hagyta ott Kellan O’Connor, hogy a TetherCellt kifejleszthesse.

Poénnak indult, de végül a SpaceX csapatát hagyta ott Kellan O’Connor, hogy a TetherCellt kifejleszthesse.

Az ötlet a SpaceX programon dolgozó csapat egy hétköznapi, munkahelyi beszélgetése során merült fel: mi lenne, ha a gyerekek otthoni elektromos játékait egyszerűen ki-be lehetne kapcsolni, mobiltelefonról. Kellan O’Connor gondolt egyet, majd otthon összerakott egy elektronikát, egy Bluetooth segítségével kapcsolható megszakítót. Az ötletben aztán akkora fantáziát látott, hogy kilépett a SpaceX-ből, egy barátjával saját céget alapított, és együtt addig faragták a hardvert, amíg az be nem fért egy AA méretű tokba úgy, hogy a kütyü még egy AAA méretű elemnek is helyet tudott biztosítani. Nem nehéz kitalálni: megszületett a világ egyik legdrágább, Bluetooth kapcsolat segítségével mobiltelefonról vagy táblagépről is vezérelhető kapcsolója, ami minden olyan elektromos ketyerében használható, amely AA méretű akkumulátorról működik. (A TetherCell akkor is működik természetesen, ha az adott dologba több elemet kell tenni, hiszen ha a sorból az egyik akkumulátort kiiktatjuk, azzal a teljes tápellátást meg lehet szüntetni.)

Azért, hogy a dolog ne legyen ennyire egyszerű, a kapcsoló némi agyat is kapott: került bele töltöttségi szint érzékelő, mozgásérzékelő, óra és egy chip is, hogy programozható legyen. A lehetőségek tárháza ezzel gyakorlatilag végtelenné vélt: tudunk időzíteni, eseményhez kötni, stb. Megadhatjuk például, hogy a tok kapcsoljon ki este nyolc és reggel nyolc között, illetve azt is beállíthatjuk, hogy csak akkor jusson energiához egy adott készülék, ha mozgatjuk, és akkor is legfeljebb mondjuk csak tíz percig, stb.

A jelenlegi verzió már titkosított adatkapcsolattal működik, így a szomszéd hiába van vicces kedvében, nem tud borsot törni az orrunk alá. Egy „körzetben” egyelőre 4-5 eszköz működik megbízhatóan, ha ennél többet használunk, akkor nő a válaszidő – az elméleti maximum pedig a Bluetooth 4.0 korlátai miatt 16. Hosszú távon erre egyébként a WiFi jelenthet majd megoldást. Egyelőre csak AAA-AA adapter létezik, de később 9 V-os tok is várható, a cél pedig az, hogy a vezérlés beleférjen az akku eredeti tokozásába.

A projekt a Kickstarteren indult, és mivel villámgyorsan összegyűlt a szükséges 60 ezer dollár, a gyártás hamarosan megkezdődik – aki rendel a 35 dolláros csomagból, az májusban már meg is kaphatja a két darabos TetherCellt.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00
Hozzászólások